RETSEPT

Gratineeritud sinimerekarbid petersellipestoga

Toidublogija Mari-Liis Ilover on kalanädala auks koostanud 3 retsepti, mis toovad staarina välja just kala ja mereannid. Teine retsept austab sinimerekarpe. Proovi kindlasti järele!
Gratineeritud sinimerekarbid petersellipestoga
Jagub neljale-kuuele
Koostisosad
1 kg sinimerekarpe
u 30 g riivitud parmesani
u 50 g pankot ehk Jaapani riivsaia
Petersellipesto:
suur peotäis peterselli (u 30 g)
2 kuhjaga sl mandlilaaste
2 sl riivitud parmesani (Valio Forte sobib ka väga hästi)
1 küüslauguküüs
1-2 sl sidrunimahla
u 75 ml oliiviõli
0,5 tl soola
mõned keerud musta pipart
Keeda esmalt karbid. Vala karbid suurele sõelale ja loputa nad külma vee all. Viska ära kõik katkised ja täiesti lahtised karbid. Viska ära ka praokil karbid, mis keelduvad peale pärast neile koputamist sulgumast. Kuumuta vesi suures potis keema. Maitsesta soolaga (2 tl meresoola 2 l vee kohta). Vala karbid keevasse vette ja keeda kaane all madalal kuumusel 5 min. Tõsta vahukulbiga veest välja, viska avanemata karbid minema. Lase karpidel veidi jahtuda ja eemalda üks karbipool, nii et alles jäävad karbilihaga poolikud.
Pesto jaoks tõsta petersell teradega köögikombaini. Lisa mandlilaastud, riivitud parmesan, väiksemaks lõigatud küüslauguküüs, sidrunimahl ja kolmveerand õli kogusest. Surista seni, kuni kõik on enam-vähem peeneks hakitud. Lisa nüüd veel õli, olenevalt sellest, kui paksu pestot soovid. Siin retseptis kasutatav pesto peaks olema pigem paks. Maitsesta lõpuks veel soola ja pipraga.
Lao karbid ahjuplaadile. Tõsta igale karbile 1 tl petersellipestot. Pestole puista pankot ja pankole parmesani. Gratineeri karpe 200 kraadise ahju ülemisel siinil u 5 minutit, kuni kate on kuldne. Maitsevad imehästi nii soojalt kui külmalt.
Balti Jaama Turg. 5157211