RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept:Kartulipliinid lõhemarja ja hapukoorega Jaga

Saabumas on aasta piduderohkeim periood, kus lauad kattuvad hea ja paremaga. Luba endale sel ajal veidi rohkem ja leia ka kalatoodetele pühadelaual väärikas koht. Kvaliteetne soolatud lõhemari, mahlane graavilõhe ja rikkalik suitsulõhe – suupisted, mis lisavad igale pidulaule maitseelamusi. Eelista kindlasti kvaliteetsest ja värskest kalast tehtud graavilõhet vaakumpakendis müüdavatele alternatiividele. Ole ka kalamarja osas valiv, sest krõmpsuvalt tihke tera ja lössivajunud õhust tühjaks jooksnud õhupalli olemusega kalamarjateral on suur vahe. Olgu kraam kasvõi pisut kallim, aga pidulaud väärib vaid parimat. Seda me Peetri Lõheäris ka pakume.
Kartulipliinid lõhemarja ja hapukoorega
Kartulipliinid koos hapukoore, kalamarja ja punase sibulaga on kombo, mis ei vea kunagi alt. Kartul aitab pliinid mõnusalt mahlaseks muuta ja kala ning kartuli sobivust ei pea tõenäoliselt enam kellelegi lahti mõtestama hakkama. Kartulipliinid prae kuumal pannil pealt krõbedaks. Nii jäävad need eriti maitsvad.
6-8-le
Kartulipliinid:
3-4 suuremat kooritud ja keedetud kartulit
1 muna
2 sl speltajahu
2 sl piima
1 sl võid, sulatatuna
Soola ja pipart
Õli praadimiseks
Serveerimiseks:
Paksemat hapukoort
Lõhemarja
Punast sibulat, õhukeste poolratastena
Värsket tilli
Töötle keedetud kooritud kartulid koos piima ja võiga ühtlaseks massiks. Sega juurde muna ja jahu. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae umbes supilusikatäiesuuruseid pliinid mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kõrvale.
Serveerimiseks tõsta igale pliinile hapukoort, lõhemarja ja punase sibula poolrattaid. Kaunista värske tilliga.