RETSEPT

Pidulik ahjupannkook graavikala, kalamarja ja vähisabadega

Toidublogija Mari-Liis Ilover täiendas meie retseptikogu.
Pliinitaignast valmistatud ahjupannkook graavikala, kalamarja ja vähisabadega sobib suurepäraselt saabuvate pühade peolauale. Toidu teeb toredaks see, et kui muidu peab pliine küpsetama ükshaaval praepannil, siis ahjuplaadil saab korraga küpsetada terve plaaditäie! Pärmiga kergitatud toortatrajahust põhja võid küpsetada juba söömisele eelnveal päeval ning katte laduda peale vahetult enne söömist. Plaaditäit on lihtne ka külakostiks kaasa võtta!
Põhi:
3 dl (200 g) toortatrajahu
1 dl (60 g) nisujahu
pool pakki kuivpärmi
1 tl soola
700 ml piima
200 ml tumedat õlut
3 muna
30 g võid sulatatult
Kate:
250 g paksu hapukoort
2-3 sl mädarõigast (maitse järgi)
1- küüslauguküünt, soovi korral
200 g graavilõhet või -forelli
100 g kalamarja
pool punast sibulat
100 g vähisabasid (või krevette)
värsket tilli
rukolat
Taigna valmistamiseks vajad suurt kaussi. Sega omavahel toortatrajahu, nisujahu, kuivpärm ja sool. Soojenda piim ja õlu leigeks (u 35 kraadi). Lisa kuivainetele, sega läbi. Tainas peabki olema vedelapoolne. Kata kauss toidukilega ja lase taignal soojas kohas tund-poolteist seista, kuni see mullitab ja on kerkinud. Lisa taignale lahtiklopitud munad ja sulavõi. Vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures u pool tundi.
Katteks sega hapukoor mädarõika ja vähekese soolaga. Lisa soovi korral ka purustatud küüslauku. Määri maitsestatud hapukoor jahtunud põhjale. Laota peale väiksemaks lõigatud graavikala, vähisabad või krevetid ja kalamari. Lisa viilutatud punane sibul, hakitud värske till ja rukolalehti. Lõika ahjupannkook enne söömist tükkideks.
Balti Jaama Turg. 5157211