RETSEPT

Külluslik kõrvitsasupp krõbedate juustusaiadega

Külluslik kõrvitsasupp krõbedate juustusaiadega
neljale
Soe kõrvitsasupp on sügise hittroog. Seekord on kuldne kausitäis saanud seltsi rohkelt maitsvaid lisandeid lehtkapsakrõpsudest soojade juustusaiadeni. Võid lisandeid oma maitse-eelistusi arvesse võttes ka ära jätta või lisada - näiteks puista peale veel röstitud kõrvitsaseemneid. Ja kõige toredam on see, et kui sa ei viitsi lisanditega jännata, siis lihtsalt taldrikutäis kõrvitsasuppi maitseb samuti täiesti oivaliselt.
Kõik aedviljad ja seened on Balti Jaama turu aedviljalettidelt, suitsutatud Scamorza juust Eugenio’s Gastronomicalt ja sai Kotzebue Bakery & Charcuterie pagarikojalt.
Supp:
1 muskaatkõrvits (u 1,2 kg)
2 väiksemat sibulat
3 küüslauguküünt
2 sellerivart
2 sl oliiviõli
2 tl kuivatatud tüümiani
u 750 ml kanapuljongit
Lehtkapsakrõpsud:
2-3 suurt kähara lehtkapsa lehte
2 sl oliiviõli
Peterselli-küüslauguõli:
punt peterselli (30 g)
2 küüslauguküünt
6 sl oliiviõli
2 sl vett
Saiad:
pool pätsi potisaia või krõbeda koorikuga hapusaia
1 kera suitsutatud Scamorza juustu
lisaks soola ja musta pipart
Seened:
1 sl võid
150 g lehter-kukeseeni (võib ka muid seeni kasutada)
Supi jaoks lõika kõrvitsalt otsad, seejärel lõika pikuti sektoriteks, eemalda seemned ja koor. Tükelda suuremateks kuubikuteks. Haki sibul ja küüslauk, tükelda sellerivarred. Kuumuta pannil oliiviõli. Prae sibulat, küüslauku ja sellerit madalal kuumusel u 7 minutit. Vala potti. Lisa kõrvitsatükid, kuivatatud tüümian ja niipalju puljongit, et aedviljad oleks kaetud (u 600 ml). Keeda u 25 minutit, kuni kõrvits on täiesti pehme. Püreesta saumikseriga või blenderis. Maitse ja lisa vajadusel soola-pipart. Kui supp tundub liiga paks, lisa puljongit.
Sel ajal kui supp keeb, valmista lehtkapsakrõpsud. Tõmba leheosa varre küljest tükkidena lahti. Tõsta lehetükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale õli. Sega õrnalt kätega läbi ja säti lehed nii, et nad oleksid ühe kihina. Rösti 160 kraadi juures 10-12 minutit. Ole lõpuosas tähelepanelik, et õrnad lehed kõrbema ei läheks.
Peterselli-küüslauguõli jaoks tõsta kõik vajaminevad ained väikesesse teradega tükeldajasse ja töötle petersellilehed ja küüslauk õli ja veega püreeks. Võid seda teha ka saumikseriga. Maitsesta soola ja pipraga.
Juustusaiade valmistamiseks viiluta sai ja lõika viilud vajadusel keskelt pooleks. Lõika juust umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Määri igale saiaviilule veidi peterselli-küüslauguõli ja aseta peale juustuviil. Rösti saiu 200 kraadises ahjus u 7 minutit,kuni juust hakkab sulama.
Seente praadimiseks kuumuta pannil või ja prae seened selles läbi. Maitsesta soolaga. Mida kuumem pann, seda krõmpsumad seened!
Serveeri kuuma suppi peterselli-küüslauguõli, lehtkapsakrõpsude ja seentega. Kõrvale krõbista sooje juustusaiu.
Balti Jaama Turg. 5157211