RETSEPT

Jõulupraad täidetud seafilee, vorstide ja ahjujuurikatega Jaga

neljale-viiele

Kuidas poole tunniga saada lauale imeline jõuluroog? Imelihtsalt! Varu turult sealiha, tangu- ja verivorste, kuivatatud puuvilju, hapukapsast (peediga värvitud kapsas on eriti pidulik), kodumaiseid juurvilju ja pohlamoosi. Nii liha, vorstid kui köögiviljad küpsevad kõik korraga ahjus pool tundi ja maitsev jõululaud ongi kaetud.

Koostisosad:
u 600 grammine seasisefilee
150 g toorsuitsupeekonit õhukeste viiludena
100 g kuivatatud aprikoose
100 g kuivatatud ploome
3 sl teralist sinepit
5 valget tanguvorsti
5 verivorsti
3 pastinaaki
6 punast sibulat
6 värvilist porgandit 
viilakas kõrvitsat
2-3 sl oliiviõli
värsket rosmariini, tüümiani
soola, musta pipart
lisaks peediga värvitud hapukapsast ja pohlamoosi

Valmistamine:
Eemalda fileelt vajadusel kelmed. Lõika filee keskelt pikuti pooleks, nii et päris lahti ei lõika, lahtilõikamata osa võiks jääda u 1 cm paksune. Vajuta filee raamatuna lahti ja tambi kergelt lihahaamriga ühtlaseks. Maitsesta saadud ristkülik mõlemalt poolt soola ja musta pipraga. Haki ploomid ja aprikoosid. Laota lihale. Keera tihkelt rulli ja mässi ümber ümber peekoniviilud. Määri fileerull sinepiga kokku. Aseta ahjupannile, nii et peekoni lahtised osad jäävad allapoole. Tõsta liha ümber vorstid. 
Tükelda juurviljad. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale õli ja maitsesta soola-pipraga. Sega kergelt läbi. NB! Lillad porgandid annavad värvi, need hoia omaette plaadinurgas.
Tõsta nii liha, vorstid kui köögiviljad ahju ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. 
Kõrvale serveeri punast hapukapsasalatit (loomulikult võib kapsa ka ära hautada soovi korral) ja pohlamoosi. 


Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover

.