RETSEPT

Kirju Jõulukoer Jaga

u 20 lõiku

Kõigi poolt armastatud Kirju Koer saab jõulude puhul piparkoogisema ja šokolaadisema maitse. Mõnusat mekki lisavad apelsinikoor, rummiessents ja suhkrustatud puuviljad.

Koostisosad:
150 g piparkooke
100 g erinevaid pähkleid (näit. sarapuupähklid, Kreeka pähklid, mandlid, India pähklid) 
150 g suhkrustatud ingverit, kirsse vm meelepärast kuivatatud puuvioljade letilt
3 sl kakaopulbrit
3 sl suhkrut
120 g võid+100 g šokolaadi
5-6 sl piima
1 tl rummiessentsi (või maitse järgi)
poolelt apelsinilt riivitud koor
kaunistamiseks 2 sl tuhksuhkrut
kuivatatud apelsiniviile

Valmistamine:
Purusta piparkoogid, näiteks pudrunuiaga tampides.  Tulemus ei pea olema päris peen puru, mõned suuremad tükid võivad ka jääda. Tõsta suurde kaussi. Haki pähklid ja kuivatatud suhkrustatud puuviljad veidi väiksemaks. Lisa piparkoogipurule. Sulata kastrulis madalal kuumusel või, lisa tükkidena šokolaad. Tõsta kuumalt ära ja lase šokolaadil või kuumuses sulada. Lisa segule kakaopulber ja suhkur, sega läbi. Vala šokolaadisegu küpsisegu hulka. Lisa ka piim, rummiessents ja apelsinikoor. Sega korralikult läbi. Pane segu vorstikujuliselt toidukilele ja keera tihedalt rulli. Lase külmkapis hanguda, kolm tundi kuni üleöö. 

Võta kook kilest välja ja patsuta kergelt tuhksuhkruga kokku. Kaunista kuivatatud apelsiniviiludega. Lõika enne serveerimist viiludeks.
Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover
.