RETSEPT

Külm suvesupp värske soolakurgi ja suitsuräimedega Jaga

kuuele

Ideaalne supp soojadeks suvepäevadeks! Teiste suviste okroška-tüüpi suppidega võrreldes teeb selle hõrgutise eriliseks asjaolu, et leemena pole kasutatud tavapärast keefiri ega hapupiima, vaid hoopis hapukoort, mis on segatud ja maitsestatud mineraalvee ja kurgi soolveega. 
Olgu väikese vihjena öeldud, et eriti hea minek on sellisel soolakurgi, suitsukala ja rohkete ürtidega tehtud supil päev pärast jaaniõhtut, kui keha ja vaim vajavad uut värskust.
Kes kala ei soovi, võib selle supist lihtsalt välja jätta. Loomulikult võib kasutada ka mõnd muud suitsukala. 

Koostisosad:
4 värsket soolakurki
10 väikest värsket keedetud kartulit
10 redist
200 g suitsuräimesid
1 dl hakitud rohelist sibulat
1 dl hakitud värsket koriandrit
1 dl hakitud värsket tilli
1 küüslauguküüs
6 dl hapukoort
5 dl mineraalvett (näiteks Borjomi)
2 dl kurgisoolvett
2 tl suhkrut
2 tl soola
2 keedumuna

Valmistamine:
Tükelda kurgid, kartulid ja redised väikesteks kuubikuteks. Puhasta suitsuräimed ja tee väiksemateks tükkideks. Tõsta köögiviljakuubikud, räimetükid, roheline sibul, koriander, till ja riivitud küüslauguküüs suuremasse kaussi. 
Sega teises kausis omavahel hapukoor, mineraalvesi, kurgisoolvesi ja maitsesta suhkru ning soolaga. Vala vedelik supi koostisosadele ja sega õrnalt läbi. Lase supil vähemalt tund enne söömist külmas maitsestuda ja hästi jahedaks minna. Serveeri hakitud munaga.

Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover


.