RETSEPT

Pähklipõhjal mangotort Jaga

12 lõiku

Peolaua ehe, mis ahvatleb oma värskuse ja kreemisusega kõiki sööjaid. Krõmpsuval pähklisel põhjal ilutseb troopikahõnguline kreemjas mangotäidis ja koogi peale on laotatud kuhjaga värsket mangot ja maasikaid. Täiesti taimne küpsetamata kook on boonusena laktoosi- ja gluteenivaba. 

Põhi:
160 g mandleid
100 g pehmeid kleepjaid datleid
0,5 dl kookoshelbeid
noaotsaga soola
Täidis:
300 g India pähkleid
450 g mangopüreed
1 dl kookosrasva, tahkel kujul
1 dl heledat suhkrusiirupit
2,5 dl kookoskoort või kreemjat paksu kookospiima
1 laimilt riivitud koor ja poolikust laimist välja pigistatud mahl
2 tl agar-agarit (võib ka välja jätta, siis on kook veidi pehmem)
noaotsaga soola
Kaunistuseks: 
mangot ja maasikaid

Valmistamine:
Vala täidise koostises olevatele India pähklitele kuum vesi, leota 15 minutit ja nõruta. Jäta ootele.
Valmista põhi. Selleks purusta mandlid, datlid, kookoshelbed ja sutsuke soola köögikombainis kleepuv-niiskeks massiks (selleks kulub u 2 minutit suristamist). Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Lõika küpsetuspaberist välja u 5 cm kõrgune lint ning kata sellega sisemine äär. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt vormi põhja.
Katte valmistamiseks tõsta blenderisse leotatud India pähklid, mangopüree, kookosrasv, suhkrusiirup ja kookoskoor.Lisa ka laimikoor ja -mahl ning näpuotsaga soola. Surista, kuni saad täiesti ühtlase tükkideta kreemi. Puista sekka agar-agar, kui seda kasutad ja sega täidis hoolikalt läbi. Vala põhjale. Hoia kooki vähemalt neli tundi sügavkülmas. Tõsta enne söömist pool tundi sügavkülmast välja, siis on ta kreemine ning pehme ja hõlpsam lõigata, kui jääkülmalt. Kaunista mangolõikude ja maasikatega. Edaspidi võid kooki hoida tavakülmkapis.

Retseptid ja pildid: Mari-Liis Ilover


Vaata lisaks