RETSEPT

Must pasta sinimerekarpidega Jaga

neljale

Dramaatilise välimusega pastaroog sobib suurepäraselt pimenevatesse sügisõhtutesse. Miks mitte pakkuda seda üllatusena Halloweeni ajal või korraldada kodus musta toidu õhtu, kus staarina särabki just seesama imehea meremaitseline taldrikutäis. 
Seepiatindiga värvitud spagette pakub Eugenio’s gastronoomia ja tänavatoit, värskeid sinimerekarpe saab Kalasaalist ja ka kõik muu retseptis vajalik on turul olemas.

Koostisosad:
600 g värskeid sinimerekarpe
200 g musti spagette
4 sl oliiviõli
4 küüslauguküünt
poolik kuni terve tšillikaun
pool sidrunit
värsket hakitud peterselli
soola, musta pipart

Valmistamine:
Pese karbid hoolsalt jooksva vee all. Jälgi, et kõik karbid oleksid suletud. Viska ära karbid, mis on praokil ning ei sulgu ka koputades. Aja potis keema 500 ml vett, lisa 1 tl soola. Vala potti sinimerikarbid ja keeda kaane all umbes 5 minutit. Tõsta karbid vahukulbiga leemest välja. Viska ära need karbid, mis keetes ei avanenud. Jäta karbid ootele ja keeda pasta rohkes soolakas vees, keetmiseks kuluvat aega vaata pakendilt. 
Haki küüslauk ja tšilli. Tšilli kogust reguleeri vastavalt oma maitsele. Kuumuta suurel sügavamal pannil 2 sl oliiviõli ja prae küüslauk koos tšilliga kergelt läbi. Vala pannile nõrutatud pasta ja keedetud karbid. Nirista maitseks veidi sidrunimahla, ülejäänud oliiviõli ja raputa peale värsket hakitud peterselli. Sega kuumutades läbi ja serveeri kohe.
P.S. Sinimerekarpe müüakse tavaliselt 1 kg kaupa võrgus. Võid keeta korraga kõik ära vastavalt retsepti juhendile ja lisada pastale ka rohkem karpe. Või kasutada ülejäänud karpe kusagil mujal, väga hea on näiteks karpidest puhastatud liha marineerida oliiviõlis ja sidrunimahlas koos ürtidega.


Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover

Vaata lisaks