5 põnevat retsepti õuntest

Lisaks tavalisele mahlale, moosile ja koogile on õuntest võimalik teha veel väga palju maitsvaid asju. Panime kokku viis ideederohket retsepti, millega jahedatel õhtutel kodus maiustada või kooli ja tööle snäkiks kaasa võtta.


Kuum õunasiider

5 põnevat retsepti õuntest


See kerge jook pakub soojust nii sügisel kui ka talvel. Hea asendus glögile ja teele, liites endas kerget vürtsi ja mõnusat soojust.

Vaja läheb:

  • 1 liiter kodust õunamahla

  • 5 tera vürtsi

  • 2 kaneelikoort

  • 5 nelki

  • 1 sidruni koor

  • 1 apelsini koor

  • Soovi korral vahtrasiirupit või suhkrut

Koori sidrun ja apelsin nii, et koorest jääksid suured tükid, mida saad hiljem hõlpsasti segust eemaldada. Vala potti õunamahl ning lisa juurde vürtsid ning sidruni ja apelsini koor. Kuumuta kuni keemiseni vahepeal segades ning maitstes. Hapuma õunamahla puhul lisa juurde vahtrasiirupit või suhkrut, et maitse jääks kergelt hapukas ning vürtsine. Korja välja maitseained ning koor ja serveeri.


Õunakoogi müslibatoonid

5 põnevat retsepti õuntest


Müslibatoonid on heaks vahepealaks nii lastele kui ka iseendale. Need mõnusad ampsud täidavad kõhtu ning maitsevad imehästi. Paki kaasa lastele või võta ise kaasa töö juures maiustamiseks. Soovi korral lisa kaerahelvestele pähkleid

Vaja läheb:

  • 4 keskmist õuna

  • 250 g võid

  • 100 g pruuni suhkrut

  • 4 sl heledat siirupit

  • 500 g kaerahelbeid

  • 1 tl kaneeli


Lõika koori ja lõika õunad väikesteks tükkideks. Aseta õuna tükid potti ning kuumuta 5 minutit kuni segu muutub paksemaks. Sulata pannil või koos suhkru, heleda siirupi ning kaneeliga. Sega kaerahelbed õuntega ning lisa juurde või ja suhkru segu. Sega kuni moodustub ühtlane mass. Laota segu küpsetusvormi ning küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.


Õuna puuviljarullid


Kommi asemele sobilikud vahepalad!

Need mõnusad puuviljarullid sobivad näksimiseks nii kodus, koolis kui ka kontoris. Lisaks sellele saab neid külmkapis säilitada päris pikalt.


Vaja läheb:

  • 4 keskmist õuna

  • ½ klaasi vett

  • 2 supilusikat suhkrut

  • soovi korral 1 tl kaneeli


Koori ning lõika tükkideks neli keskmist õuna. Aseta tükeldatud õunad potti ning vala peale ½ klaasi vett. Aseta pliidile ning lase segu keema, keeda 10 minutit. Eemalda tulelt, lisa suhkur ning soovi korral kaneel ning purusta õunad. Keeda veel 2-3 minutit. Vala segu blenderisse ning blenderda, kuni segu on ühtlane püree. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ning vala peale õunasegu ning aja ühtlaselt laiali. Aseta 80 kraadisesse ahju 2-3 tunniks. Välja võttes kontrolli, et puuviljanahk oleks kergelt kleepuv, kuid ei jääks sõrmede külge kinni. Lase jahtuda ning seejärel keera puuviljanahk rulli ning lõika parajateks ribadeks. Aseta õhu kindlasse konteinerisse ning naudi.


Õunafriikad

5 põnevat retsepti õuntest


Kerge magus snäkk mida on eriti hea pakkuda külalistele. Selle asemel, et serveerida külalisele õunakooki, mille söömine vajab taldrikuid ja nõusi saad neile pakkuda õunafriikaid, mille söömine käigu pealt on lihtsam. Kastmeks saad juurde pakkuda näiteks karamelli kastet või ka jäätist. Võid katsetada ka teiste kastmetega ja leida nii oma lemmik.


Vaja läheb:

  • 4 keskmist õuna

  • 100 g jahu

  • pool sidrunit

  • 100 g suhkurt

  • kaneeli

  • õli praadimiseks


Lõika õunad sektoriteks ning aseta suurde kaussi. Vala peale külm vesi ning lisa sisse poole sidruni viilud. Seni kuni õunad vees seisavad sega kokku jahu ja pool suhkurt, ehk 100g jahu ja 50 g suhkurt. Pane valmis pann. Eemalda õunad veest ning vala paberrätiku peale, et eemaldada liigne vesi. Vala pannile õli. Võta õunaviil, kata jahuseguga ning aseta pannile. Korda seda kuni pannil on piisavalt ruumi, et iga tükk on kindlalt vastu panni. Prae mõlemalt poolt kuni õuntele moodustub kuldne koorik. Aseta tükid uuele köögipaberile, et eemaldada liigne rasv. Puista üle kaneeli ja suhkru seguga.


Filo-õuna kook

5 põnevat retsepti õuntest


See krõbe kook on inspireeritud baklava maiustest. Tegemist pole muidugi nii magusa ja luksusliku koogiga, aga siiski igati maitsev ning õuna hapusus on heaks tasakaaluks magusale koogile.


Vaja läheb:

  • 4 lehte filotainast

  • 100 g võid

  • maitse järgi kaneeli

  • 100 g suhkrut

  • 100 g pähkleid oma maitse järgi

  • 4 suurt õuna


Rulli lahti filotainas, eemalda ettevaatlikult üks kiht ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda tainas üle kerge õliga, raputa peale suhkrut ning hakitud pähkleid. Lisa ettevaatlikult järgmine kiht filotainast ning lisa või, suhkrusegu ja pähklitega, korda ka kolmanda kihiga. Aseta peale neljas filotaigna leht. Aseta viimasele lehele viilutatud õuna tükid. Puista peale suhkru segu ning soovi korral veel pähkleid. Aseta 200 kraadi juures ahju 20 minutiks või kuni tainas on kuldne. Võta ahjust välja ning lõika ruutudeks, kooki saad süüa nii soojalt kui ka jahtunult.

Soovitused

Huvitavat lugemist