RETSEPT

Grillitud kalavardad krõmpsuva värske salatiga Jaga

Mõnusalt kerge eine neile, kes ei taha end liiga raske ja toeka toiduga koormata. Kalavardaid on hea küpsetada grillil, aga selle võimaluse puudumisel saab samahästi hakkama ka ahjus.

Kalavardad:

500 g lõhe- või forellifileed

1 väiksem punane paprika

1 väiksem punane sibul

pool sidrunit

oliiviõli

sool, pipar

4-5 puitvarrast

Pane puitvardad veega kaetult likku. Eemalda kalalt luud (kui neid on) ja nahk. Lõika kala u 1,5 cm suurusteks kuubikuteks. Tükelda paprika ja sibul. Viiluta sidrun ja lõika viilud sektoriteks. Lüki kalatükid vaheldumisi paprika- ja sibulatükkidega ning sidruniga neljale vardale. Sidrunitükid võiksid jääda kala vastu. Määri kala ja köögiviljad pealt hästi kergelt oliiviõliga, puista peale soola ja pipart. Küpseta grillil vahepeal korra ettevaatlikult keerates u 10 minutit. Või küpseta ahjus restil, mille alla on asetatud küpsetusplaat, samuti umbes 10 minutit.

Salat:

suur peotäis rohelisi salatilehti (spinat, rukola vms)

peotäis suhkruherne kaunu

10 redist

1 lühike värske kurk või pool pikka kurki

pool punast sibulat

värsket tilli

Kaste:

3 sl oliiviõli

1 sl sidrunimahla

1 tl mett

soola, musta pipart

Tõsta suurele taldrikule või salativaagnale rohelised salatilehed. Lõika suhkruherne kaunad diagonaalis väiksemateks juppideks. Tükelda ka redis ja kurk, viiluta sibul õhukeselt. Tõsta kõik tükeldatud köögiviljad saltilehtedele ja raputa peale värsket hakitud tilli.

Kastmeks sega omavahel oliiviõli, sidrunimahl, mesi, sool ja pipar. Seda võib teha vispliga või lihtsalt hoogsalt loksutada kaanetatud purgikeses. Nirista kaste salatile ja sega õrnalt läbi. Paku salatit kalavarraste kõrvale.

Pilt ja retsept: Mari-Liis Ilover

Keskturg. 58848014