Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja see on tähtpäev, mil saavad taas Eesti köögi alustaladeks olevad kilu, kartul, must leib ja kama taas au sisse tõstetud. Üks pidulauale hästi sobiv pirukas on kilupirukas, kus saavad kokku rustikaalsele kartuli-rukkijahust muretainapõhjale sätitud võis hautatud porru ja soolakas kilu, mis pirukale mõnusa vürtsise maitsenüansi annab. Selle seob kõik kokku koore-munasegu ja serveerides võib pirukale sättida ka keedetud muna.
Meie hea tuttav muretainapõhi saab rahvusmugulat kartulit ja meile igiomast rukkijahu kasutades hoopis teise mõõtme. Kes proovinud on, need väidavad, et maitset on sellises muretainas oluliselt rohkem kui tavapärases variandis. Tervislikkuse argument tuleb ka lisaks, seega tasuks soolastes küpsetistes julgelt proovida, kuivõrd mõnusa taina saab kartuli abil pirukale põhjaks meisterdada.
Sellise piruka võid teha ühe suure pirukana või siis hoopis väikeste portsjonpirukatega, mida võib väikestes vormides valmis küpsetada. Kui oled kapparite sõber, siis puista valmis pirukale peale ka neid. Kapparite hapukas-soolakas maitse aitab sellele pirukale veel väga mõnusa lisamaitsenüansi anda. Soola lisamisega ole ettevaatlik, kuna kilu on juba iseenesest üsna soolane ja nii võib kergelt juhtuda, et lõpptulemus jääb liiga soolane.
Kilupirukas kartuli-rukkijahust muretainapõhjal
Kuuele kuni kaheksale
Kartuli-muretainas:
100 g võid
150 g keedetud kartulit
150 g rukkijahu
½ tl soola
Veidi vett vajadusel
Piruka täidis:
150 g vürtsikilu fileed
15-20 cm pikkune jupp porrut, tükeldatuna
30 g võid
2 muna
50 ml 35%-list koort
Värsket tilli, hakituna
Soola ja pipart
Serveerimiseks keedetud muna ja kappareid
Töötle kartulid, tükeldatud või ja rukkijahu koos soolaga ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa veidi külma vett, et moodustuks ühtlane tainapall. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning laota küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi põhjale ja külgedele. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 10‒15 minutit 180 kraadi juures. Tõsta ahjust välja ja lisa pirukapõhjale täidis.
Valmista täidis. Selleks hauta pannil vaiksel kuumusel või sees porrulauk klaasijaks. Maitsesta vähese soolaga ja laota eelküpsetatud põhjale. Sinna peale kilufileed. Sega lahtiklopitud munad koore ja hakitud tilliga. Kalla saadud segu pirukatäidisele. Tõsta ahju 180-200 kraadi juurde 15-20 minutiks kuni täidis on kuldne ja läbi küpsenud.
Serveerides lisa pirukale keedetud munasektoreid. Minipirukate puhul võid kasutada keedetud vutimune. Puista pirukale ka kappareid ning kaunista tilliokstega.
Elagu Eesti!
Pildid ja retsept: Tuuli Mathisen