RETSEPT

Lambapilaff Jaga

kaheksale-kümnele

Mis oleks ägedam, kui nädalavahetusel sügisese ilusa ilmaga õues lõkkel pilaffi (ehk plovi) podistada! Lambapilafiks vajaliku lambaliha, õige usbeki maitseainesegu ja kõik muu vajaliku leiad turult. Kui lõkkel toidu valmistamise võimalust pole, ega siis roog tegemata ei pea jääma - ka pliidil valmib imehea pilaff! 

Koostisosad:
2 kg kondiga lambaliha (näiteks kaelatükid ja aba) või 1 kg kondita lambaliha
400 g sibulaid, tükeldatult
400 g porgandeid, tükeldatult
1-2 tervet küüslaugupead 
700 g pikateralist riisi
3-4 sl pilafi maitseainesegu (koostises safran, vürtsköömned, koriandriseemned, barbarissimarjad ja muu vajalik)
värsket koriandrit
soola, musta pipart 
rapsiõli

Valmistamine:
Lõika liha vajadusel väiksemateks tükkideks. Valmis lõigatud kondiga kaelalõigud võivad terveks jääda, neilt saab ilusti hiljem enne serveerimist liha lahti lõigata. Vala lõkkel kasutamiseks sobivasse patta 1 dl õli. Pruunista selles liha. Lisa sibul, porgand ja küüslauk ja kuumuta kõik koos läbi, kuni sibul on läbipaistev. Kata liha ja köögiviljad napilt veega, lisa soola ja hauta kaane all umbes tund aeg, kuni liha on enam-vähem pehme.  
Pese riis läbi kolmes vees, et eemaldada võimalikult palju tärklist. Vala riis patta ja kata veega. Hea on kasutada kuuma vett, nii saab roog kiiremini vungi sisse. Vett peaks olema nii palju, et ta kataks riisi 1,5 cm kõrguselt. Maitsesta soola, musta pipra ja pilaffi maitseainesegu. Kata pada kaanega ja lase vaikselt podiseda veel paarkümmend minutit, kuni kogu vedelik on riisi imendunud. Ära vahepeal sega. 
Kui riis on küps, võta pada tulelt. Kui kasutasid kondiga lihatükke, eemalda nüüd liha kontide küljest, lõika väiksemateks tükkideks ja pane tagasi riisi hulka. Nüüd sega roog korralikult läbi. Raputa peale veel värsket koriandrit ja paku juurde küpsetatud küüslauku.

Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover
Keskturg. 58848014