RETSEPT

Mustika-kohupiima purukook Jaga

Kodumaised mustikad on valmis ja see on just õige aeg, et võtta plaani mahlane mustika-kohupiimakook. Keskturul leiab mustikaid laias valikus ja praegu tasuks eelistada kultuurmustikatele just meie traditsioonilisi metsamustikaid. Ikka neid, mis suu korralikult mustaks värvivad.

Selle koogi eeliseks on valmistamise lihtsus. Purune koogitainas jaguneb nii koogipõhjale kui ka purukattena koogi peale. Nii pead valmistama vaid ühe tainapuru, millega saad nii põhja kui katte kaks ühes valemiga valmis. Kohupiimana võid kasutada nii teralist kohupiima kui ka kohupiimapastat. Autentsem ja retrokam tuleb kook just teralise kohupiimaga ja soovitavalt ikka rammusa kohupiimaga. See jääb lihtsalt maitsvam. Ka kohupiimavaliku leiad Keskturu turuhoonest, kus saab ausat talukohupiima koogi jaoks osta.

Selline kook sobib hästi ka Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva tähistamiseks lauale sättida. Igati eestilik ja väga maitsev ka!

Kaheksale kuni kümnele:

300-400 g mustikaid

Tainas

120 g võid

3 dl jahu

1 dl suhkrut

1/2 tl soola

1 tl küpsetuspulbrit

Kohupiimatäidis:

400 g teralist kohupiima või kohupiimapastat

3 muna

1-1,5 dl suhkrut

100-150 g hapukoort

Veidi sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort, soovi korral.

Sega esmalt taina jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis või. Haki või töötle köögikombainis kõik koostisained segamini. Taigen võiks jääda purune, seda ei ole vaja palliks pigistada. Puista 3/4 taignapurust 26-28 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja vajuta veidi sõrmedega kokku.

Kohupiimatäidise jaoks vahusta munad suhkruga. Sega juurde kohupiim, hapukoor ja soovi korral sidrunimahl ja -koor. Kalla segu vormi tainapurule. Sinna peale laota mustikad ja mustikatele laota ülejäänud ¼ tainapurust.

Küpseta ca 180 - 200 kraadi juures umbes 35-40 minutit kuni kook on kuldne ja küpsenud.

Kui tahad kohe soojalt süüa, siis oleks tark kohupiimale lisada 1-2 spl tärklist. Siis ei ole kohupiimamass nii pehme ja saad ilusama tüki kätte. Samas jääb kook tärklisega veidi vähem mahlane.


Retsepti autor: Tuuli Mathisen