RETSEPT

Retsept: veisehakkliha ja ubadega täidetud suvikõrvitsapaadikesed Jaga

Elis Nikolai-Vendla on toitumisnõustaja, koolitaja, Toitumisnõustaja+ asutaja ning Lidl Eesti retseptilooja. Elise soov on inspireerida inimesi tegema tervislikumaid toiduvalikuid, kuid seda kõike naudingu ja kergusega, sest kohe kindlasti ei pea tervislik toitumine olema igav ega üksluine. Siin on sulle katsetamiseks maitsev, kuid kerge ning suvine roog.

Veisehakkliha ja ubadega täidetud suvikõrvitsapaadikesed (kahele)

Sul on vaja:

🌶️ 150 g veisehakkliha

🌶️ pool purki punaseid ube 

🌶️ 100 g naturaalset tomatipüreed 

🌶️ pool keskmist valget sibulat

🌶️ 1 küüslauguküüs

🌶️ peotäis värsket basiilikut

🌶️ 2 suvikõrvitsat

🌶️ 100 g riivitud mozzarella’t 

🌶️ soola-pipart

🌶️ 0,5 tl kuivatatud punet

Toimi nii:

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Haki sibul ja küüslauk. Aja pann kuumaks, lisa veidi õli ning sibul ja küüslauk. Kuumuta. Pane pannile veisehakkliha. Kuumuta paar minutit, kuni liha hakkab vaikselt pruunistuma. Nüüd lisa kurnatud oad, tomatipasta ja peotäis hakitud värsket basiilikut. Lisa ka kuivatatud pune, sool ja pipar. Sega ja hauta tasasel tulel kolm minutit. Lõika suvikõrvitsad keskelt pooleks ja kraabi seest välja seemned, et tekiks n-ö paadike. Kahest suvikõrvitsast saad neli paadikest. Tõsta oa-hakklihasegu otse pannilt suvikõrvitsapaadikeste sisse ning raputa peale riivjuustu. Pane täidetud suvikõrvitsad 15 minutiks ahju ja serveeri.


Lisaks veel paar head nippi Eliselt, kuidas suvel kergemaid valikuid teha, nautides samal ajal seda imeilusat ja kauaoodatud aastaaega.

 🍏Rohkem hooajalisi vilju

Hooajaliste puu- ja juurviljade tarbimine on alati hea idee. Eestis saame seda teha kõige rohkem ikkagi suvel! Esiteks on hooajaline vili alati maitsvam, kuid sisaldab ka suuremates kogustes vitamiine ja toitaineid, mille omadused seistes kahanema hakkavad.

Mida rohkem järgid hooaegu, seda lähemalt toit sinu lauale jõuab. Kogu taldrikutäis ei pea muidugi olema Eestist, kuid teiselt poolt maailma tulevaid troopilisemaid vilju oleks nutikas tarbida suvisel ajal vähem.

 🍒 Maiusta marjade ja puuviljadega

Kindlasti soovitan suvel rahuldada oma magusaisu eelkõige puuviljade ja marjadega. Marjad, eriti maasikad, mustikad, sõstrad ja kirsid, on väga suure kiudainete, C-vitamiini, antioksüdantide ja fütotoitainete sisaldusega. Seega võib öelda, et marjad on lausa suvised supertoidud! Samuti võib julgelt tarbida külmutatud marju, mis on tihti soodsamad, aga kohe kindlasti sama tervistavad. Marju võid lisada hommikupudrule, jogurtile, smuutisse, salatisse ja isetehtud maiustustesse. Kindlasti proovi ka allolevat banaani-vaarika-“jäätist”!

🍤 Eelista kergemat liha ja kala

Kui külmemal ja pimedamal ajal leidub toidulaual rohkem loomaliha, siis suvel võiks selle asendada kana või kalaga. Muidugi ei pea grillides kohe seašašlõkki välistama, kuid mina soovitan julgelt panna grillile ka kana, kala, grilljuustu, köögivilju ning šampinjone.

 🥕Lisa menüüsse veelgi enam köögivilju

Lisa oma suvistesse salatitesse lisaks tuttavale tomatile ja kurgile ka teisi põnevaid köögivilju ning maitsetaimi. Ühes tervistavas salatis võiks olla minimaalselt viis erinevat saadust. Lisaks loomsele valguallikale viska grillile ka paprikat, suvikõrvitsat, sparglit, maisi, kirsstomateid või baklažaani. Seda ikka selleks, et muuta on suvine toitumine mitmekesisemaks, kergemaks ja tervislikumaks!