neljale
Aasta pimedaim aeg lausa nõuab aeglaselt podisevaid tummiseid ahjuroogi. Et ikka olemine toekam, turvalisem ja hubasem oleks. Prantsusepäraselt kastanitega valmistatud pardikoivad on just see toit, mille valmimist ootad, ootad, ootad… ja kui siis lõpuks on linnuliha talvevürtside ning maitseviljadega leemes ülipehmeks küpsenud, maitsed seda õndsust ja tunned, et just seda oligi vaja! Maitsemeeli paitavat, toitvat, rammusat lohutusrooga. Otsige aga oma ahjupotid välja, soojendavad külma aja toidud tahavad podistamist.
Koostisosad:
4 pardikoiba
3 sibulat
1 suurem porgand
2 sellerivart
3 küüslauguküünt
1 tähtaniis
3 nelgitera
pool kaneelipulka
loorberilehte
200 ml punast veini
300 ml kanapuljongit
90 g eelküpsetatud kastaneid
soola, musta pipart
Valmistamine:
Pruunista pardikoivad keskmise kuumusega pannil mõlemalt poolelt kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Kokku läheb pruunistamiseks 10-15 minutit. Rasva ei ole tarvis lisada, sest pardikoibadest sulab seda küpsemisel niigi välja. Tõsta pardikoivad pannilt ära. Ära panni puhasta.
Tükelda sibulad, porgand, seller. Küüslauguküüned vajuta noa laia küljega puruks. Kuumuta kõik köögiviljad sellel samal pardirasvasel pannil läbi. Lisa punane vein, aja keema ja redutseeri (st lase kokku keeda) see umbes poole peale. Vala veinised aedviljad ahjus kasutamiseks mõeldud haudepotti. Lisa puljong ja kõik maitseained. Võid lisada ka soola, aga selle kogus oleneb kasutatud puljongi soolasusest. Tõsta sinnasamasse potti ka pardikoivad, nahapool peal. Kata pott kaanega ja küpseta 180 kraadi juures 2 tundi.
Võta pott ahjust ja tõsta kuumus 230 peale. Lisa potti eelküpsetatud kastanid. Upita pardikoibasid veidi kõrgemale, et nahk oleks kindlasti vedelikust väljas. Rösti ilma kaaneta veel 15-20 minutit, kuni pardinahk kenasti tumepruun ja krõbe. Ongi valmis! Kõrvale sobivad hästi ahjukartulid või kartulipuder. Ka kõik muud ahjujuurikad on igati sobivad.
Pildid ja retsept: Mari-Liis Ilover