RETSEPT

Armastusega leivategu Jaga

Kui ehk siiani on leib sinu toidulaule jõudnud kaupluse riiulilt, siis tegelikult omaküpsetatud leivast paremat ei ole! Taluturg jagab järgnevas retseptis lihtsaid juhiseid maitsva leiva valmistamiseks. Antud retsepti järgi saab umbes 2 kg leiba. Mis on aga protsessi juures kõige tähtsam: ära unusta leivateole lisada ka hingesoojust ja armastust.
Koostisosad:
150 g juuretist (müügil Tartu ja Pärnu Taluturul, aga kui teekond pikaks jääb, tasub kodukokkajatest sõpradelt uurida).
1 liiter käesooja vett
rukkijahu
rukkilinnasejahu
soola
suhkrut
soovi korral seemneid, pähkleid, puuvilju, suitsuliha, ürte, küüslauku, marju
Valmistamine:
  • Sega karbitäis (150 g) juuretist 1 liitri käesooja veega ja lisa juurde rukkijahu nii palju, et tekiks körditaoline segu. Kui soovid leivale tumedamat värvust, magusamat maitset ja tugevamat lõhna, võib juurde segada 1 sl rukkilinnasejahu.
  • Kata kauss pealt rätikuga ja lase soojas kohas maksimaalselt 10–12 tundi käärida. Kui juuretist väheke rohkem panna ja soojemas käärida lasta, võib käärimisaeg olla ka lühem, nii 7–8 tundi. Mida kauem leib käib, seda hapum maitse saab. Kui õhtul leib käärima panna, võib hommikul leivateoga pihta hakata.
  • Paksu vahuga kaetud segule lisa natuke rukkijahu ja võta järgmiseks korraks “juuretisepojake”.
  • Käärinud segule lisa 35 g soola ja 100–120 g suhkrut ja 600–700 g rukkijahu ning sega nõnda kaua, kuni tainas väheke veel käe külge jääb. Kui sõtkud liiga tugevalt ja tainas käe küljest täiesti lahti tuleb, on tainas kõva ja saad liiga kange leiva. Mass peab jääma parasjagu pehme.
  • Tainale võib lisada ka seemneid, pähkleid, puuvilju, suitsuliha, ürte, küüslauku, marju – just seda, mis leiba teha soovid.
  • Leivavormid määri võiga, tõsta tainas märja käega vormidesse ja lase kerkida. Kerkima võib panna ka ahju, milles soojust 40–45 kraadi. Tainas on valmis küpsetamiseks, kui sellele on tekkinud väikesed augukesed.
  • Enne ahju panemist tuleb leivad veega korralikult üle pihustada. Küpsemise ajaks võib ahju tõsta ka kausi veega.
  • Küpseta kerkinud leibu 240 kraadini eelsoojendatud ahjus 5 minutit, seejärel 175 kraadi juures 45 minutit. Kui leib on 20 minutit küpsenud, võib veel korra veega üle pihustada.
  • Võta küpsenud leivad vormidest välja ja pane mõneks ajaks teki alla “tudule”. Kui leib on pealt mõrasid täis, sai see vähe kerkida. Kui leib on aga pealt lohku vajunud, on see üle kerkinud.
  • Balti Jaama Turg. 5157211