kuuele
Sitsiiliast pärit köögiviljapomm caponata sobib imehästi bruschetta- tüüpi saiade katteks. Selliseid maitsvaid saiu on väga sobilik pakkuda Rootsi laua osana või tervitusampsuks. Caponata saad valmistada juba söömisele eelneval päeval, nii jõuab ta ilusti jahtuda ja saad kerge vaevaga saiad kokku laduda.
Koostisosad:
väike, umbes 280 grammine pommu
5+3 sl oliiviõli
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2 sellerivart
1 purk (400 g) purustatud tomateid
150 g kivideta rohelisi oliive või oliivide segu
2 sl kappareid
1,5 sl valge veini äädikat
2 sl suhkrut
soola, musta pipart
basiilikulehti
lisaks juuretisesaia
Valmistamine:
Lõika baklažaan umbes 1 cm suurusteks kuubikuteks. Kuumuta pannil 5 sl oliiviõli. Lisa baklažaanitükid ja prae need õlis kuldseks, selleks kulub 3-4 minutit. Sega vahepeal. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta baklažaanitükid köögipaberile, mis imab endasse üleliigse õli. Haki sibul ja küüslauk, tükelda sellerivarred. Vala pannile 3 sl oliivõli ja kuumuta selles sibulat, küüslauku ja ja sellerit madalal kuumusel umbes 5 minutit. Lisa purustatud tomatid ja baklažaan, oliivid, kapparid, veiniäädikas ja suhkur. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lase madalal kuumusel kaane all umbes 15 minutit haududa, kuni köögiviljad on täiesti pehmed. Kui tundub, et vedelikku on vähe, lisa veidi vett. Lase jahtuda ja serveeri juuretisesaial (soovi korral rösti saiad) suupistena. Puista saiadele basiilikulehti.
Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover