RETSEPT

Harissaga röstitud pastinaagid läätse-kikerhernehautisega Jaga

neljale

Toitev ja maitserikas roog on läbi ja lõhki taimne! Loomu poolest magusad pastinaagid saavad mõnuse tšillise kick’i harissast, mis on Põhja-Aafrika köögist pärit tuline tšillipasta. Toekust lisab veel tummine läätse-kikerherne kiirhautis ja i-le panevad täpi pannil vürtsidega kuldseks praetud sibulad. Kogu toidu valmimiseks kulub täpselt nii palju aega, kui pastinaagid ahjus küpsevad, umbes 40 minutit. Pastinaakide röstimise ajal saad valmistada kõik ülejäänu. Harissat pakub Balti Jaama turul asuv Umami kiosk. Kõik siin vajalikud maitseained leiad sealtsamast või köögiviljasaalis asuvast vürtsiletist. Kõik vajalikud juurikad saad samuti köögiviljasaalist, läätsesid ja kikerherneid leidub Biomarketis.

Koostisosad:
Harissa-pastinaagid:
800 g pastinaake
1 sl harissat
3 sl rapsiõli
soola
Vürtsikad pannisibulad:
2 sibulat
3 küüslauguküünt
2 sl rapsiõli
maitseained: 1 tl suitsupaprika pulbrit, 1 tl jahvatatud vürtsköömneid, 1 tl jahvatatud koriandrit, 0,5 tl jahvatatud kaneeli, 0,5 tl tšillihelbeid
soola
Läätse-kikerhernehautis:
6 dl vett
100 g punaseid läätsesid
1 purk kikerherneid
maitseained: 1 tl jahvatatud vürtsköömneid, 1 tl paprikapulbrit, 0,5 tl tšillihelbeid
suur peotäis värsket spinatit
soola ja musta pipart

Valmistamine:
Koori pastinaagid ja lõika kangideks. Sega kausis harissa ja õliga. Lao ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 215 kraadi juures 30-40 minutit, kuni kuldpruunid ja pehmed. 
Seni, kuni pastinaagid ahjus peesitavad, saad valmistada kõik ülejäänu. 
Sibulalisandi jaoks koori sibulad ja küüslauguküüned. Lõika sibulad pooleks. Pane poolikud enda ette lõikelauale, lõikepind allpool. Lõika veel kord pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Vajuta küüslauguküüned noa lameda küljega katki, haki peeneks. Kuumuta pannil õli ja prae sibulat ja küüslauku koos vürtside ja sutsu soolaga keskmisel kuumusel umbes 10 minutit, kuni sibul on täiesti läbi küpsenud ja pruunikas. Hoidu siiski kõrvetamisest. 
Läätse-kikerhernehautise tegemiseks aja vesi keema, maitsesta soolaga. Vala sisse punased läätsed ja vedelikust nõrutatud kikerherned. Puista sekka kõik vürtsid, sega läbi. Lase kaane all madalal kuumusel 15 minutit podiseda, selle ajaga imendub pea kõik vesi ja läätsed küpsevad täiesti pehmeks ja lagunevaks. Lisa suur peotäis värskeid spinatilehti, sega läbi ja lase spinatil toidu kuumuses pehmeneda, keet apole enma tarvis. Kontrolli veel soolasust.
Serveeri kuumi pastinaake koos hautise ja vürtsikate sibulatega.

Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover