Krõbe põhi, kreemjas juustutäidis ja rabarberitest ning maasikatest hõrk kate -ainuüksi sellele kooslusele mõtlemine viib keele alla!
Põhi:
200 g nisujahu
noaotsaga soola
2 sl suhkrut
100 g külma võid
1 muna
1 tl sidrunimahla
Täidis:
400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
100 g suhkrut
3 suurt muna
Kate:
250 g rabarberit
5 sl suhkrut
1,5 želatiinileht
6-7 maasikat
kaunistuseks piparmündilehti
Põhja jaoks sega omavahel jahu, sool ja suhkur. Tükelda või. Laota võitükid jahusegu peale ja haki noaga puruseks. Klopi muna lahti. Lisa purusegule muna ja sidrunimahl, sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Vajuta lamedaks pätsikeseks, mässi see toidukilesse ja hoia pool tunnikest külmkapis.
Suru tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga vormi põhja ja umbes 3 cm kõrguselt ka külgedele. Pane tainaga vooderdatud koogivorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidiseks mikserda kergelt või vispelda kokku toorjuust, hapukoor ja suhkur. Lisa ükshaaval munad, iga lisamise järel segades. Vala täidis koogipõhjale. Küpseta 170-kraadises ahjus umbes 55 minutit, kuni täidis on enam-vähem hüübinud. Keera ahi kinni, lase koogil jahtuvas lahtise uksega ahjus olla veel pool tundi, seejärel jahuta täielikult toatemperatuuril.
Katteks tükelda rabarberivarred, tõsta potikesse ja sega suhkruga. Lase 10 minutit seista. Seejärel lisa 2 sl vett ja kuumuta keema. Keeda u 7 minutit, kuni rabarber on pehme. Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Seejärel tõsta kuuma rabarberikatte hulka ja sega kuni želatiini täieliku sulamiseni. Lase kattel pool tundi jahtuda, vala koogile ja hoia enne serveerimist kaks tundi külmkapis. Kaunista kook tükeldatud maasikate ja mündilehtedega.
Pilt ja retsept: Mari-Liis Ilover