RETSEPT

Juustune kukeseene-tomatipirukas Jaga

12 lõiku

Suvelõpupirukas saavad kokku mahedad kukeseened, mahlased tomatid ja toitev juust. Tulemus on lihtsalt vastupandamatult hea!

Põhi:
200 g jahu
100 g võid
1 muna
1-2 sl külma vett
0,5 tl soola
Täidis:
350 g kukeseeni
1 sibul
1 sl võid+1 sl oliiviõli
3 muna
2 dl 35% koort
1 dl kodujuustu
1 dl riivitud juustu+veidi peale raputamiseks
10 kirsstomatit
värsket tüümiani
soola, pipart
vormi määrimiseks võid

Valmistamine:
Taina jaoks sega omavahel jahu ja sool. Haki sisse külm või ja pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa lahtiklopitud muna, külm vesi ja suru tainaks. Seda on mugav teha ka köögikombainis: haki lõiketeradega jahu, sool ja või teraliseks, lisa muna ja vesi, töötle tainaks. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Määri 23-26 cm vorm (sobib nii lahtikäiv koogivorm kui keraamiline pirukavorm) seest korralikult võiga kokku. Rulli tainas jahusel laual ovaalseks tükiks ja tõsta tainarulli abil koogivormi. Torka kahvliga sisse mõned augud. Lõika üleulatuvad servad ära. Kata tainas küpsetuspaberiga. Vala sellele spetsiaalsed küpsetuskivid või lihtsalt kuivad kruubid, riis, oad või herned nii,et kogu pirukapõhi on servast servani ja taina ääreni raskusega kaetud. Selline eelküpsetamine aitab saavutada krõbedamat põhja ja raskuse abil saab vältida külgede sisse vajumist. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Tõsta põhi ahjust, eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta lahtiselt veel 5 minutit.
Täidiseks tükelda kukeseened, haki sibul. Kuumuta suuremal pannil või koos õliga. Prae seened ja sibul läbi. Maitsesta soolaga. Klopi munad lahti ja sega koore, kodujuustu ja riivjuustuga ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Vala eelküpsetatud põhjale. Poolita tomatid ja lao täidisele. Puista peale 3-4 sl riivitud juustu. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit, kuni täidis on tahke ja hakkab pealt kuldset tooni võtma. Raputa peale värsket tüümiani ja lase enne söömist vähemalt pool tundi jahtuda.


Retsept ja pilt: Mari-Liis Ilover

Vaata lisaks