8-10 portsjonit
Lumes müttamine ja kausitäis kuuma suppi - mis saaks vastlapäeval olla veel parem! Kui tänapäeval tehakse vastlasuppi peamiselt hernestest, siis tegelikult vanade eestlaste vastlasuppi tehti muudestki kaunviljadest nagu oad või läätsed. Kollastest läätsedest ja suitsulihast supi tarvis ei ole vaja läätsesid enne leotada ja potitäis mõnusalt toekat suppi saab kiiremini valmis.
Suitsusealiha seapõsest kuni -koodini leidub Lihasaalis, mahedaid kollaseid läätsesid Biomarketis ja kodumaiseid odrakruupe Härjapea talupoes. Kõik vajalikud köögiviljad porgandist ja kartulist maitseroheliseni leiad loomulikult köögiviljalettidelt.
Koostiosad:
100 g odrakruupe
2,5 l vett
u 1 kg suitsusealiha (suitsupõsk, koot vms)
1 sibul
sorts õli sibula praadimiseks
250 g kollaseid läätsesid
2 loorberilehte
10 pipratera
4 kartulit, tükeldatult
3 porgandit, tükeldatult
soola
maitserohelist (tilli, sibulat vms)
Valmistamine:
Vala kruupidele kuum vesi ja leota tunnike. Tõsta suitsuliha potti, vala peale 2,5 vett. Kuumuta keema ja keeda pool tundi. Kui tekib vahtu, riisu ära. Haki sibul ja prae väheses õlis läbipaistvaks. Lisa potti sibul, kruubid (nõruta veest) ja läätsed. Lisa ka loorberilehed, pipraterad ja sool. Puista potti ka kartuli- ja porganditükid ja keeda kõike koos veel pool tundi.
Tõsta suitsuliha supist välja ja tükelda. Tõsta tagasi supi sisse. Maitse suppi ja kui tarvis, lisa soola. Serveerides lisa maitserohelist. Kui supp läheb seistes väga paksuks, lisa vett.