2 l
Seda aedviljadest kubisevat seenehoidist saab kasutada nii mitmel moel: lihtsalt külma salatina, sooja kastmena või hoopis supipõhjana: lisa puljongit ja näiteks kartulit ning kruupe ja maitsev supp ongi laual.
Koostiosad:
3 keskmist porgandit
3 keskmist sibulat, hakitud
3 keskmist tomatit
1 väiksem suvikõrvits (300 g)
1 kg kukeseeni
150 ml rapsiõli
1 sl soola
1 sl suhkrut
0,5 dl valge veini äädikat
peotäis tilli, hakitud
Valmistamine:
Riivi porgandid jämeda riiviga. Riivi ka suvikõrvits (aga tõsta porgandist eraldi). Haki sibulad. Tomatid lõika kuubikuteks. Suuremad seened lõika väiksemaks.
Vala õli potti. Lisa riivitud porgand ja hakitud sibul ning hauta 5 minutit. Lisa ka tomatid, suvikõrvits ja seened. Maitsesta soola ja suhkruga ja hauta veel 10 minutit. Lõpuks lisa hakitud till ja äädikas, sega läbi. Tõsta kuumalt steriliseeritud* purkidesse ja kaaneta õhukindlalt. Hoia jahedas pimedas paigas (sahver, kelder, garaaz või külmkapp).
*Salasõna hoidistamise õnnestumiseks on puhtus! Et mikroorganismid ei pääseks tegutsema, peab nii purgid kui kaaned steriliseerima. Kõige praktilisem kodustes tingimustes on praeahjus steriliseerimine. Tee nii:
PURGID. Lao puhtaks pestud purgid, põhi ülalpool, külma ahju restile. Pane ahi 110 kraadi juurde sooja ja kuumuta purke 15- 20 minutit seni, kuni hoidis pliidil valmib). Tõsta purgid ühe-kahekaupa ahjust vahetult enne hoidisega täitmist ahjust välja.
KAANED. Keeda keermega purgikaasi tagurpidi (nii ei hakka nad “ujuma”) veega kaetult 5-7 minutit ja hoia kaanetamiseni keevas vees. Võta kaas otse kuumast veest ja keera purgile.
Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover