kuuele
Täiesti taimne pikkpoiss on toekas ja nii maitsev, et sobib igati hästi ka jõululauale. Lisandiks on head ahjus küpsetatud juurikad ja hapukapsas, aga samahästi ka värske salat.
Koostisosad:
Pikkpoiss:
1 sibul
2 küüslauguküünt
100 g šampinjone
1 porgand (100 g)
2 sl oliiviõli
400 grammine purk punaseid ube
400 grammine purk keedetud/aurutatud pruune läätsesid
2 sl sojakastet
1 sl kuivatatud ürtide segu
4 sl maitsepärmi
2 dl kaerahelbeid
1 dl kuuma vett
soola, musta pipart
kaunistuseks värsket tüümiani
Sibula-pohla lisand:
300 g punast sibulat (2 suuremat)
2 sl oliiviõli
3 sl fariinsuhkrut
1 dl punast veini
peotäis külmutatud pohli
2 sl balsamicot
1 kaneelikoor
soola, pipart
Valmistamine:
Haki sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta pannil õli. Prae sibulat-küüslauku madalal kuumusel, kuni nad on pehmed, umbes 5 minutit. Haki šampinjonid hästi peeneks ja riivi porgand peene riiviga. Lisa pannile. Hauta veel 5 minutit, kuni kõik köögiviljad on kenasti pehmed. Vala suuremasse kaussi.
Nõruta oad ja läätsed ning loputa sõelal külma vee all. Lisa kaussi. Lisa ka sojakaste, kuivatatud ürdid, maitsepärm, kaerahelbed. Maitsesta soola ja pipraga. sega läbi. Vala peale 1 dl kuuma vett, sega veelkord. Tambi mass pudrunuiaga katki. Ei pea kindlasti jääma ühtlane püree, võib olla veidi tükiline. Sega ja tambi seni, kuni mass hoiab parasjagu hästi koos, rohkem ei ole vaja. Kata keeksivorm küpsetuspaberiga. Vala pikkpoisi taigen vormi. Küpseta 180 kraadi juures u 45 minutit, kuni pikkpoisil on peal koorik ja sisemus tahke. Lase enne söömist u 20 min vormis seista ja taheneda. Või valmista eelmisel päeval, hoia öö löbi külmkapis ja soojenda söömise päeval uuesti üles.
Lisandiks lõika sibulad pooleks ja viiluta õhukesteks poolrõngasteks. Kuumuta pannil õli. Lisa sibulad ja prae madalal kuumusel 5-7 minutit, kuni pehmed. Lisa fariinsuhkur, vein ja kaneelikoor, maitsesta soola ning pipraga. Hauta 20 minutit. Lisa pohlad (ei pea eelnevalt sulatama) ja balsamico. Sega kuumutades läbi, kuni pohladest on kuumus läbi käinud. Tõsta serveerides pikkpoisile. Saputa peale värsket tüümianit.
Pildid ja retsept: Mari-Liis Ilover