RETSEPT

Õunte ja jõhvikatega täidetud jõulupart, vürtsikas punane kapsas ja ahjujuurikad rosmariiniga Jaga

Neljale
Eestimaiste õunte, jõhvikate ja sibulatega täidetud part on seest mahlane ja pealt krõbe, nagu üks õige jõulupart olema peabki. Hapukas-magusast punasest kapsast õhkub jõuluvürtse ja ahjujuurikad saavad mõnuse meki rosmariiniokkakestest. Juurviljad saad ahju panna pardi küpsetamise lõpuosas ja punase kapsa pliidil valmis hautada samuti pardi küpsemise ajal. Mugav, lihtne ja nii maitsev!
PART
1 part, umbes 2 kg
3 õuna
3 sibulat
2 küüslauguküünt
peotäis jõhvikaid
soola, pipart
AHJUJUURIKAD
kokku 1,5 kg kartuleid ja porgandeid
3 sl oliiviõli
1 tl soola
paar rosmariinioksa
HAUTATUD PUNANE KAPSAS
600g punast kapsast
2 punast sibulat
3 sl rapsiõli
10 nelgitera
5 vürtsitera
2 tähtaniisi
1 kaneelikoor
1 dl fariinsuhkrut
1 dl punase veini äädikat (vedelat, mitte balsamico’t)
1,5 dl vett
1 tl soola
Maitsesta part seest ja väljast soola ja musta piraga. Tükelda 1 õun, üks sibul ja 2 küüslauguküünt ning täida part. Lisa veel peotäis jõhvikaid. Tõsta täidetud part ahjupotti. Lõika ülejäänud õunad ja sibulad sektoriteks ja tõsta potti pardi külgedele. Kata pott kaanega ja küpseta parti 180 kraadi juures 2 tundi. Seejärel eemalda kaas, tõsta ahju temperatuur 220 kraadi peale ja lase ilma kaaneta pardil veel ahjus umbes 40 minutit küpseda, kuni nahk on kuldne ja krõbe.
Nende viimase 40 minuti jooksul saad ahjus röstida ka juurikad. Soovi korral koori kartulid ja porgandid, kuid see ei ole ilmtingimata vajalik. Tükelda juurviljad ja tõsta ahjuplaadile. Lisa õli, sool ja väiksemaks tõmmatud rosmariinioksad. Rösti 220 kraadi juures 30-40 minutit.
Kapsa valmistamiseks eemalda kõigepealt kapsalt juurikas ja seejärel ribasta kapsas. Lõika sibulad pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks poolratasteks. Tõsta kõik potti ja hauta keskmisel kuumusel kaane all 45 minutit. Aeg-ajalt sega ja kontrolli, ega vedelik pole otsa saanud. Maitse kapsast ja kui tarvis, lisa suhkrut või soola.