Hea ja lihtne marinaad, mida saad valmistada suures osas vaid köögikapisisu kaasabil – haara letist kaasa vaid lõhefilee ning turult veidi kurki ja redist. Kala grillimisel hoia süte kuumus pigem madalamapoolne, nii saad mahlasema tulemuse. Kui kasutad puitvardaid, siis kindlasti leota neid enne vähemat pool tundi vees, et need kuumal grillil ei süttiks.
Nelja portsu jaoks läheb vaja:
Salat:
Eemalda kalanahalt soomused ja sälguta nahk tervava noaga nahk risti-rästi u 1 cm vahedega läbi, aga nii et filee ise terveks jääks. Lõika kala u 75 grammisteks piklikeks ja toekateks, 3-4 cm paksusteks viiludeks. Sega kokku ingver, küüslaugupulber, suhkur, sojakaste ja õlid, sega kalatükid saadud marinaadiga ja lase vähemalt pool tundi maitsestuda. Kui kasutad grillimiseks puitvardaid, pista need samuti vähemalt pooleks tunniks vette ligunema.
Enne grillima asumist tee valmis ka salat. Selleks viiluta kurgid pikkupidi õhukeselt köögimandoliini või köögiviljakoorijaga. Viiluta redised noa abil ja haki murulauk ning tšilli. Sega kokku laimimahl, sojakaste ja seesamiõli ning maitsesta suhkru ja vajadusel vähese soolaga. Sega kurgi- ja rediseviilud kastmega, puista peale murulauku, tšillit ja seesamiseemneid ja jäta külmikusse maitsestuma.
Lüki lõhetükid pikkupidi varrastele ja grilli keskmisest veidi madalamal kuumusel u 1 minuti jooksul nahaga poolelt ning seejärel veel 1-2 minuti jooksul ka ülejäänud pooltelt või seni kuni kala on sinu jaoks parajalt küps. Serveeri koos salati ja laimiviiludega ning puista peale murulauku ja seesamiseemneid.
Retsept: Britt Paju