RETSEPT / Peetri Lõheäri

Kalavõileiva vaagen Jaga

Alati ei peagi külalistele suupisteid või võileibu ise valmis tegema. Kalavõileivavaagnalt saab igaüks ise haarata meelepärase ja seda kombineerida just nii nagu soovi on. Võid valmistada samasuguse vaagna või koguda sellele kala ja komponente enda eelistuse järgi. Hästi sobib sellele nii vürtsikilu, marineeritud krevetid kui ka suitsukalasalat.

Neljale kuni kuuele

  • 200 g kuumsuitsulõhet
  • 200 g marineeritud räime
  • 150 g graaviforelli
  • 200 g soolvees maitsestunud lõhe
  • marineeritud sibulat
  • kiirmarineeritud kurki
  • maitsevõid
  • ürdimajoneesi
  • värsket kurki, tomatit, redist
  • salatilehti ja tilli
  • sidruniviile
  • leiba ja saia
  • söödavaid õisi (nt. rukkilill, levkoi, kannike vms.)

Maitsevõi:

  • 100 g toasooja võid
  • 0,5 tl soolahelbeid
  • 1 tl hakitud tilli
  • 1 tl (kuivatatud) rukkilille kroonlehti

Sega toasoe või soola, hakitud tilli ja hakitud kroonlehtedega. Tõsta küpsetuspaberile ja rulli 3-4 cm läbimõõduga “vorstiks”. Tõsta külmikusse vähemalt pooleks tunniks tahenema. Enne serveerimist võid võirulli katta värske haitud tilli ja kroonlehtedega ning seejärel viiluta see.

Kiirmarineeritud kurk:

  • 3 väikest kurki
  • 1 tl meresoola
  • näpuotsaga suhkrut
  • 1 sl hakitud tilli
  • paar hakitud musta sõstra lehte
  • 1 hakitud küüslauguküüs
  • 1 sl õunaäädikat

Viiluta kurk ja sega ülejäänud koostisainetega. Lase külmikus vähemalt pool tundi, veel parem paar tundi, maitsestuda.

Soolvees maitsestunud lõhe:

  • 400 g lõhefileed
  • 0,75 dl vett
  • 30 g jämedat meresoola
  • 1 sl suhkrut
  • paar tilliõisikut
  • supilusikatäis kadakamarju

Keeda vesi koos soola, suhkru ja maitseainetega (purusta kadakamarjad enne kergelt) ja lase täielikult jahtuda. Vala vedelik soovitavalt klaasist või keraamilisest materjalist nõusse. Kuivata lõhe majapidamispaberiga ja tõsta nahk ülalpool vedeliku sisse nii, et see oleks üleni vedelikuga kaetud. Vajadusel aseta kalale raskus. Tõsta külmikusse ja lase 1-2 päeva maitsestuda. Kuivata ja viiluta ning serveeri nagu harilikku soolakalagi.

Ürdimajonees:

  • 1 munakollane
  • 1 dl viinamarjaseemneõli (või viinamarjaseemneõli pooleks külmpressitud rapsi- või oliiviõliga)
  • 1 tl Dioni sinepit
  • 1 tl õunaäädikat
  • 2 sl hakitud tilli ja murulauku
  • soola, pipart

Klopi munakollane koos sinepi ja äädikaga läbi. Vahusta mikseriga ja lisa vähehaaval õli. Tee seda ettevaatlikult, muidu võib segu tükki minna. Jätka vahustamist, kuni saad õige ja tiheda konsistentsi, maitsesta ja sega ürtidega.

Marineeritud sibul:

  • 1 punane sibul
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl suhkrut
  • 1 tl veini- või õunaäädikat

Koori ja viiluta sibul õhukeselt, sega ülejäänud komponentidega ja lase u 15 minutit maitsestuda.

Valmista komponendid ette ja säti kõik suurele vaagnale või lõikelauale. Kui kasutad puidust lõikelauda, on hea see katta enne küpsetuspaberiga.

Retsept: Britt Paju

Vaata lisaks