RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: tuuraseljanka Jaga

Kalaseljanka valmistamiseks sobib tuur oma maitse ja liha struktuuri poolest vägagi hästi. Väiksemat kogust on lihtne valmistada juba valmis lõigatud steikidest ja kvaliteetsest valmispuljongist, kuid kui oled koju toonud terve kala, saad puljongi aga ka ise kalaülejääkidest valmistada. Seljanka on ka suurepärane järgmise päeva toit terve ahjukala ülejääkide puhul – puljongi saad keeta ka juba küpsenud kala peast/luudest ning maitsev sisemus vajab vaid tükeldamist ja kerget kuuma. Lisa see supile alles lõpufaasis.

Neljale

  • 2 Peetri Lõheäri tuurasteiki
  • 1 l kalapuljongit
  • 1 sibul
  • 3 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • 3 hapukurki
  • 8 rohelist oliivi
  • 1 sl kappareid
  • 1 loorberileht
  • 2 vürtspipratera
  • hakitud tilli ja peterselli
  • soola, pipart
  • hapukoort ja sidruniviile serveerimiseks
  • 1 sl õli

Kuumuta puljongis tuurasteigid keemiseni, alanda kuumust ning keeda vaiksel tulel u 10 minutit või kuni kala kondilt kergesti eemaldub. Puljongile tekkiv vaht eemalda kohe vahukulbi abil. Kurna puljong läbi tiheda sõela ja  lase kalal veidi jahtuda. Eemalda nahk ja luud, tükelda kala kergelt ja jäta ootele.

Koori sibul ja lõika õhukesteks poolviiludeks. Kuumuta sügavamas pannis või potipõhjas koos õliga keskmise kuumuse juures u 10 minutit, kuni sibul on pehme, lisa tükeldatud kurk ja tomatipasta ning kuumuta segades veel paari minuti jooksul. Lisa puljong, loorber ja vürtspipraterad ning oliivid ja kapparid ning lase vaiksemal tulel 10 minutit kergelt muliseda ja maitsestuda. Lisa kalatükid ja lase neil kiirelt soojeneda. Jaga supp taldrikutesse ja serveeri koos hapukoore, sidruniviilude ja hakitud tilliga.

Retsept: Britt Paju

Vaata lisaks