Hõrk ja värske kook valmib maasikatest ja vaarikatest. Boonusena ei pea ahju üldse sisse lülitamagi, sest kook ei vaja küpsetamist - ideaalne lahendus suveks!
Mahlaseid maasikaid ja magusaid vaarikaid pakuvad turu puu- ja köögiviljamüüjad, mascarponet leidub Eugenio’s Gastronoomia letis ja šokolaadiküpsised saad kaasa haarata turul asuvast Kalevi kommipoest.
Põhi:
200 g Kalevi šokolaadiküpsiseid
80 g võid
Täidis:
400 g maasikaid
2 dl tuhksuhkrut
7 želatiinilehte
500 g mascarpone toorjuustu (toasoe!)
2 dl 35% koort
3 sl laimimahla
Kaunistuseks: vaarikaid, maasikaid, piparmündilehti
Põhja tegemiseks purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vaja küpsisepuru tihedasti põhjale. Tõsta vorm täidise tegemise ajaks külmkappi.
Täidiseks püreesta esmalt maasikad. Sega püree hulka tuhksuhkur. Tõsta 1 dl püreed külmkappi, see jääb kaunistamishetke ootama. Sega ülejäänud maasikapüree toasooja mascarponega kreemiks.
Pane želatiinilehed 10 minutiks külma veega kaetult ligunema. Kuumuta väikeses potikeses laimimahl keemiseni. Tõsta pliidilt ära ja pane kuuma laimimahla sisse pehmeks leotatud ja üleliigsest veest kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Sulata need segades.
Lase želatiinisegul hetk jahtuda. Nirista seejärel ühtlase nirena maasika-mascarpone kreemi hulka, samal ajal pidevalt segades. Vahusta nüüd koor üsna tugevaks vahuks ja sega see samuti kreemi hulka.
Vala täidis põhjale. Lase koogil vähemalt 4 tundi külmkapis tarduda. Võid teha koogi valmis juba söömisele eelneval õhtul ja hoida serveerimiseni külmkapis.
Enne söömist eemalda vorm ja tõsta kook serveerimisalusele. Määri peale eelnevalt kõrvale pandud maasikapüree. Lao koogile tükeldatud maasikaid ja terveid vaarikaid, nii palju kui iganes soovid! Torka siia-sinna ka mõned piparmündilehekesed. Head maiustamist!
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover