Lihavõtete ajal on traditsiooniliselt ikka laual olnud lambaliha. Karreelõigud valmivad kiiresti ja maitsevad suurepäraselt. Nende juurde sobib hästi värvilistest köögiviljadest tehtud prantsusepärane köögiviljahautis ratatouille. Ratatouille võib valmis teha juba eelmisel päeval, seistes muutub ta vaid paremaks. Kui aga söömisest jääb üle, siis külmalt maitseb ta hästi bruschetta või röstsaia kattena. Ilusat lambakarreed saab Lihasaalist. Kui valmislõigatult parasjagu pole, siis tuleb vaid küsida ja näiteks Estonian Meat House lihunikud lõikavad kiiresti sulle vajalikud tükid. Värsked ja mahlased köögiviljad ning aromaatsed ürdid ootavad Köögiviljatänaval.
Ratatouille:
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sellerivart
1 väike baklažaan (u 300 g)
1 sale suvikõrvits (u 300 g)
2 paprikat
3 sl oliiviõli
2 x 400 g purki purustatud tomateid
2 loorberilehte
10 pipratera
1-2 tl suhkrut
1 tl kuivatatud tüümiani
värsket peterselli
soola
Lammas:
12 lambakarree lõiku
2 küüslauguküünt
1 sl riivitud sidrunikoort
1 oks hakitud rosmariini
2 sl sidrunimahla
3 sl oliiviõli
soola, pipart
Ratatouille tegemist alusta sellest, et valmista kõik köögiviljad ette, st puhasta ja tükelda. Lõika sibul ribadeks, haki küüslauk ja tükelda seller. Jäta need eraldi, sest lähevad kolmekesi koos peagi küpsema. Lõika baklažaanid pikuti neljaks, tükelda. Tükelda ka suvikõrvits. Puhasta paprikad seemnekodadest ja lõika tükkideks.
Kuumuta paksu põhjaga haudepotis või suuremal sügavamal pannil (vajalik kaas!) õli. Prae sibulat, küüslauku ja sellerit madalal kuumusel 5-7 minutit, kuni sibul on läbipaistev. Lisa kõik ülejäänud köögiviljad ja kuumuta segades, kuni kõigist on soojus läbi käinud. Kui tarvis, võid veidi õli lisada. Vala nüüd hulka tomatikonservid, lisa ka loorberilehed, pipraterad, tüümian, veidi soola ja suhkur. Kuumuta vaikselt podisema. Kata kaanega. Hauta kaane all umbes 20 minutit. Maitse ja vajadusel korrigeeri magusust ning soolasust. Serveerimisel puista toidule hakitud peterselli.
Lambatükkidele tee kerge marinaad. Selleks vajuta küüslauguküüned lamedaks ja haki. Sega küüslauk, sidrunikoor ja rosmariin vähekese soola, sidrunimahla ja oliiviõliga. Pane karreelõigud kilekotti või kaussi, sega marinaadiga ja tõsta tunniks ajaks külmkappi maitsestuma. Võta seejärel välja ja hoia pool tundi enne küpsetamist toatemperatuuril. Pannile peaks minema kindlasti soojas seisnud liha, mitte otse külmkapist. Küpseta karreelõike kuumal grillil või pannil kaks minutit ühelt, kaks teiselt poolt. Tõsta suurele taldrikule või vaagnale, kata fooliumiga (ära pane fooliumit liha vastu, las jääb nagu väike telk) ja lase 10 minutit seista. Tulemus on selline medium ja well done vahepealne, seest veel õrnalt roosakas. Serveeri karreelõike kohe kuumalt koos sooja ratatouille’ga.