kahele
Gurmaanide lemmik, röstitud luuüdi, valmib imelihtsalt. Pehmele suussulavale üdile annab särtsu sidrunist, küüslaugust ja petersellist tehtud gremolata ja krõbedust riivsai või panko. Elamuse teeb täiuslikuks juuretisesai, millele on hea luuüdi määrida. Üdikonte saab turu Lihasaalist (näiteks Estonian Meat House) ja juuretisesaia Härjapea talupoest või Eugenio's gastronoomiast.
Koostisosad:
1 umbes 15 cm pikkune üdikont ehk toruluu
Gremolata kate:
2 sl hakitud peterselli
1 sidrunilt riivitud koor
1 riivitud või purustatud küüslauguküüs
1 sl tavalist riivsaia või pankot
1 sl oliiviõli
soola, musta pipart
söömiseks juuretisesaia
Valmistamine:
Lase lihaletis üdikont pikuti pooleks lõigata. Tõsta üdipool ülal ahjuvormi. Puista peale soola. Katteks sega omavahel petersell. sidrunikoor, küüslauk, riivsai ja oliiviõli. Lisa ka veidi soola ja musta pipart. Sega läbi ja tõsta kate üdile. Küpseta 220 kraadises ahjus umbes 15 minutit. Küpsenud üdi on pehme ja võdiseb kergelt. Üleküpsetamisel võib ta kondi seest välja valguda, niii et jälgi õiget hetke ahjust välja võtmiseks. Söömisel paku juurde head juuretisesaia, millele on mõnus luuüdi määrida.
P. S.Üdikondi võib lihaletis poolitamise asemel lasta ka seibideks lõigata ja neid püsti küpsetada, seibid peaksid olema u 5 cm kõrgused
Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover