RETSEPT

Sebrakook kõrvitsa ja šokolaadiga Jaga

12 lõiku

Siiruviirulise koogi mahlasuse saladus peitub kõrvitsas. Enne küpsetamist koogile puistatud šokolaaditükid teevad sellest täiesti vastupandamatu hõrgutise.

Koostisosad:
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
2 tl kaneeli
noaotsaga soola
150 g suhkrut
325 g ise tehtud kõrvitsapüreed (vt retsepti lõpus juhendit)
100 ml rapsiõli
50 ml apelsinimahla ja poole apelsini riivitud koor
2 muna
2 sl mõru kakaopulbrit
75 g hakitud piimašokolaadi

Valmistamine:
Sega ühes kausis nisujahu, küpsetuspulber, sooda, kaneel, sool ja suhkur. Teises kausis sega vispliga kokku kõrvitsapüree, õli, apelsinimahl ja -koor ja munad. Vala see kuivainete hulka ja sega kõik kokku ühtlaseks tainaks. Jaga saadud tainas pooleks ja lisa ühele osale 2 sl kakaopulbrit. Nüüd on sul kaks erivärvilist tainast. Kata u 23 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi järgnevalt: tõsta supilusikaga vormi keskele 3 sl heledat tainast, selle peale sinnasamasse vormi keskele 3 sl tumedat tainast. Jätka nii, kuni kõik tainas on kasutatud. Eelmisel kihile peale tõstes hakkab alumine kiht laiali vajuma ja moodustuvad siiruviirulised ringid. Võid vajumisele kergelt lusikaga kaasa aidata. Võib ka tõsta taina lihtsalt törtsudena vormi ja kergelt kahvliga läbi tõmmata, saad vahva vabakujulise mustriga sigrimigri-koogi. Puista koogile hakitud šokolaad ja küpseta 175 kraadises ahjus 30 minutit.
P.S. Kõrvitsapüree valmistamiseks tõsta pooleks või suurteks sektoriteks (oleneb kasutataud kõrvitsa suurusest) lõigatud kõrvits ahjuplaadile või -vormi ja küpseta pehmeks. Selleks kulub 180 kraadi juures u 30 minutit. Eemalda seejärel seemned ja koor ning püreesta kõrvitsa viljaliha. Kui sellest retseptist jääb kõrvitsapüreed üle, saad seda hoida sügavkülmas ja kasutada näiteks risoto või püreesupi tegemisel.

Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover


Vaata lisaks