viiele
Midagi erilist kalasõpradele! See ei ole päris tavaline ahjukala, vaid midagi palju ägedamat. Retseptis on kasutatud forelli, aga sama maitsva roa saab ka lõhega. Kala on küpsetatud confit-meetodil, tänu millele jääb ta eriti õrn ja hõrk. Hooajalised tsitrused annavad mõnusa hapuka ja värskuse ja eksootiline kookose-tšilli kate viib maitsemeeled hetkega soojamaareisile. Kala on maitsev nii soojalt kui külmalt.
Nii värsket forelli kui lõhe saab turu Kalasaalist, erinevaid tsitruselisi pakuvad juurviljatänava müüjad. Krõbedas kattes vajalikke soolamata ja röstimata maapähkleid leiad Biomarketist ja kookoslaaste Umamist.
Koostisosad:
1 forellifilee, u 700 g
1 sl hakitud tilli
1 veriapelsin vm tsitrusvili
1 sidrun
3-4 dl oliiviõli
1 tl soola
Kookose-tšilli kate:
1 tšillikaun
4 cm pikkune jupp ingverit
0,5 dl soolamata ja röstimata maapähkleid (kooritud)
1 dl kookoslaaste
2 sl rapsiõli
näpuotsaga soola
Valmistamine:
Lõika apelsin ja sidrun õhukesteks viiludeks. Kui kalafileel on luud, eemalda need pintsettidega. Tõsta filee nahapool all madalasse võimalikult parajasse ahjuvormi (nii kulub vähem õli). Puista fileele soola ja tilli, kata tsitruseviiludega. Vala peale õli. Kala peab olema õliga täiesti kaetud just sinnamaani, kus algab tsitrusekiht. Küpseta 135 kraadises ahjus u 35 minutit. Kala peab jääma seest õrn ja kergelt läbipaistev.
Kookose-tšilli katteks haki tšilli ja ingver. Haki ka maapähklid ja kookoslaastud veidi väiksemaks. Kuumuta pannil õli ja prae kate selles krõbedaks, vahepeal segades, kokku 2-3 minutit. Maitsesta soolaga.
Tõsta küpsenud kalafilee taldrikule või serveerimisvaagnale (õli enam tarvis pole), puista peale kate. Söömiseks tee kala lihtsalt lusikaga meelepärasteks tükkideks. Kõrvale sobib pakkuda värsket salatit ja riisi.
Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover