Seekord otsustasin teha hautatud hapukapsa ja liha ühes potis. Hea lihtne laisa inimese toit, kus ühespajas end nii kapsas kui liha valmis podistavad. Maitsestajana kasutasin kapsa puhul kodumaist õuna jamagusamat õunamahla, liha puhul sinepit ja õunakastet. Ehk siis selline igati kodumaine maitsekooslusja koos küpsemise puhul on ka see eelis, et liha maitsestab ühtaegu ka kapsast ja vastupidi ehk siis selline mõnusalt kokku küpsenud maitsekooslusega ahjupotitäis. Lihana tasub eelistada sea kaelaliha. See on parajalt läbikasvanud liha, mis jääb tänu sellele mahlane ja mõnus. Sinepina võid kasutada kange sinepit, mulle meeldib samas just teraline sinep, mille krõmpsuvad terad mõnusat tekstuuri seapraele lisavad.
Lihale ja kapsale võib juurde serveerida ahjukartuleid, mida seekord maitsestasin Keskturu peahoones lihasaali viiva trepi kõrval müüva Gruusia tädi käest ostetus Svaani soolaga. See on sool koos ürtide ja vürtsidega ja sobis suurepäraselt ahjukartulite maitsestamiseks.
Kogus: 8-10-le
Sealiha:
1,5-2 kg tükk sea kaelaliha
100 g õunakastet
3 sl sinepit (siis sobib nii kange, teraline kui ka magusam sinep)
Soola ja pipart
Õli praadimiseks
Õunamahlas haudunud hapukapsas:
1,5 kg hapukapsast
1 sibul, hakituna
2 õuna, koorituna ja riivituna
3 dl õunamahla või magusamat õunasiidrit
1 tl soola
Soovi korral 3 sl mett või 1 dl pruuni suhkrut
Soola ja pipart
Õli
Hõõru liha sisse soola ja pipraga. Sega siis omavahel õunakaste ja sinep ning määri liha sellega kokku.
Jäta paariks tunniks kuni üle öö külma maitsestuma. Tõsta liha enne küpsetamist vähemalt tund aega
toatemperatuurile. Kuumuta pannil veidi õli ja pruunista liha igast küljest kuldpruuniks. Võid selle etapi
ka vahele jätta ja liha otse ahjupotti panna, aga liha maitse jääb eelnevalt pruunistades mõnusam.
Hapukapsa valmistamist alusta sibula praadimisest. Prae sibulat keskmisel kuumusel kuni see on klaasjas
ja kergelt kuldne. Sega hapukapsas praetud sibula, riivitud õuna, õunamahla, soola ja soovi korral mee
või pruuni suhkruga. Tõsta kapsas ahjupotti ja lükka äärtesse moodustades keskele süvend. Aseta sinna
süvendisse liha. Lisa ahjupotti ka pannile jäänud liha praadimise mahlad. Tõsta ahjupott eelkuumutatud
ahju 160-170 kraadi juurde ja küpseta 3,5-4 tundi, kuni liha on täiesti pehme. Võid liha ka kapsa alla
matta, et kapsa- ja lihamahlad küpsedes mõnusalt üksteist vastastikku maitsestaksid.
Serveeri soojalt ja puista peale värskeid ürte. Juurde paku ahjukartuleid, marineeritud kõrvitsat ja
pohlamoosi. Nagu jõulude ajal ikka kombeks!
Pildid ja retsept: Tuuli Mathisen