RETSEPT

Pasha valge šokolaadi ja kuivatatud marjadega Jaga

Lihavõtted lähenevad ja kuigi ilmad liiga kevadised ei kipu olema, tuleb ka kevad siiski vääramatu jõuga. Seepärast ongi paras aeg oma mõtteid taas lihavõtete lainele sättida ja lihavõtete juurde kuulub ikka ka pasha ehk külluslik kohupiimamagustoit, kus millegagi ei koonerdata. Pasha valmistamise põhinipiks on kohupiima kuivemaks nõrutamine, mille tulemusel kohupiim koogina koos seisab. Kohupiima sisse tuleb segada ohtralt kuivatatud puuvilju, marju ja pähkleid. Ikka nii, et oleks külluslik. Mina eelistan pashat teha Tallinna Keskturult varutud kraamiga. Kohupiima ostan turuhoonest (kohe sisse minnes paremat kätt), kus müüakse lahtiselt Nõmmiku talu kohupiima erineva rasvasuse ja lisanditega. Pasha jaoks eelista ikkagi korraliku rasvasisaldusega ja teralist maitsestamata kohupiima, lahjad kohupiimad ja kohupiimapastad las jäävad oma korda ootama. Kuivatatud puuvilju tasub aga varuda turuplatsi serval olevast müügikohast, kus on tõenäoliselt üks linna parima valikuga kuivatatud puuviljade ja pähklite valik. Mida iganes oskad soovida, seda sealt ka leiad. Mina kasutasin seekord pashas kuivatatud maasikaid, jõhvikaid ja aprikoose. Kõik annavad omamoodi mõnusat maitset. Pähklitest lisasin jämedalt hakitud mandleid ja kokku sai väga maitsev ja maitseküllane kombo. Pasha sisse lisasin ka valget šokolaadi, mille toel pasha seistes taheneb. Valget šokolaadi sulatades ole ettevaatlik, sest just see šokolaadiliik on kõige tundlikum sulatamise suhtes. Liiga kiirelt kuuma andes on võimalik šokoaadist paras kängar saada. Seetõttu on nutikaks nipiks peeneks hakitud šokolaadi sulatamine sulatatud või sees. Nii on tõenäosus, et asi nihu läheb, kõige väiksem. Valge šokolaad annab pashale parajalt ka magusust. Samamoodi aitavad magusust lisada ka kuivatatud puuviljad ja marjad, seega kohupiimale suhkrut enam lisada ei olegi vaja. Pasha tahenemiseks arvesta vähemalt ööpäev. Mina nõrutan pashat sõelale asetatud marlil ja kausil. Peale asetan raskuse (näiteks veega täidetud lameda põhjaga kausi). Välja nõrguv vesi (tegelikult on see vadak) nõrgub kaussi, millele on sõel asetatud. Marlit saad osta apteegist, aga tegelikult võib marli asemel kasutada ka köögirätikut, mis samamoodi asja ära ajab ja üleliigset vedelikku aitab välja nõrutada.

Kaunistamisel kasuta oma fantaasiat, aga minu lemmikuks on saanud värvilised linnumunasid jäljendavad šokolaadimunad. Samamoodi võid aga kaunistada ka kuivatatud puuviljade ja pähklitega või muu pilkupüüdva ja kevadet sümboliseeriva kaunistusega.


Külluslik pasha valge šokolaadiga ja kuivatatud marjadega

Kaheksale

Koostisained:

100 g võid

150 g valget šokolaadi, hakituna

600 g teralist kohupiima

2 dl 35%-list koort

1 tl vanillisuhkrut

2 sl suhkrut

Riivitud sidrunikoort (kasuta võimalusel ökosidruneid)

50 g kuivatatud maasikaid, tükeldatuna

500 g kuivatatud jõhvikaid

50 g kuivatatud aprikoose

50 g hakitud mandleid


Sulata kastrulis või vaiksel kuumusel ja tõsta see siis pliidilt. Lisa sulatatud või sisse hakitud valge šokolaad. Lase šokolaadil sulada, sega ühtlaseks ja jahuta veidi. Vahusta koor 2 sl suhkru ja 1 tl vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Tõsta kohupiim kaussi, sega ühtlaseks ja kalla juurde või ja sulatatud valge šokolaadi segu. Lisa ka vahustatud koor ja sega läbi. Riivi juurde sidrunikoor. Haki kuivatatud maasikad, aprikoosid ja mandlid jämedalt. Lisa hakitud marjad koos pähklitega kohupiimasegule. Lisa ka kuivatatud jõhvikad. Aseta sõel kausile ja vooderda 3-4 kordse marliriidega (marlit leiad apteegist). Kalla kohupiimasegu marlile. Tõsta marli servad kohupiimasegule ja aseta sinna peale ka raskus, et rohkem vedelikku välja valguks. Jäta nõrguma kuni järgmise päevani. Järgmisel päeval kummuta pasha taldrikule ja eemalda marli. Kaunista kommide või kuivatatud puuviljadega.

Fotod ja retsept: Tuuli Mathisen