RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: Krõbeda koorikuga lõhe-kartulipätsikesed küüslaugukastmega Jaga

Kartuli ja lõhe kooslus on alati kindla peale minek ja sellised potsakad mahlased kartuli-lõhepätsikesed on võluvad oma puhta maitsekoosluse ja mõnusa tekstuuriga. Maitsvad on nad värskelt valmistatuna, kuid väga mõnusad ka järgmisel päeval kas soojana või külmana kasvõi hamburgerikukli vahel. Sageli maitsevad sellised lõhe-kartulipätsid ka neile, kes muidu kõige suuremad kalasõbrad ei ole. Vastavalt soovile võid valmistada neli suuremat pätsi või siis näiteks kaheksa väiksemat pätsi.
4-le
400 g kartuleid, tükeldatuna
350 g lõhet
1 sl sinepit
Veidi ketšupit, soovi korral
Sidrunimahla
Hakitud värsket tilli
3 sl jahu
1 muna
1 dl riivsaia
Õli praadimiseks
Soola ja pipart
Küüslaugukaste:
100 g hapukoort
2-3 sl majoneesi
1-2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
Veidi sidrunimahla
Värskelt jahvatatud musta pipart
Soola
Kuumuta potis soolaga maitsestatud vesi ning keeda kooritud ja tükeldatud kartuleid umbes 15 minutit, kuni kartulid on pehmed. Kurna vesi ja auruta kartulid kuivemaks ning vajuta siis pudrunuiaga jämedalt puruks.
Maitsesta kala soola ja pipraga ning grilli või küpseta pannil umbes 5 minutit, kuni lõhe on läbi küpsenud. Tõsta pannilt, jahuta veidi ning töötle siis kahvliga väiksemateks tükkideks.
Sega omavahel kartul, lõhetükid, sinep, ketšup (kui kasutad), sidrunimahl, hakitud till, sool ja pipar. Proovi ettevaatlikult segada, et lõhetükke mitte liialt ära lõhkuda. Vormi käte vahel neli suuremat või kaheksa väiksemat pätsikest.
Klopi kausis lahti muna. Puista ühte kaussi jahu ja teise kaussi riivsai. Veereta pätsikesi esmalt jahus, siis munas ja viimasena riivsaias. Kuumuta pannil õli ning prae pätsikesi keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3-4 minutit, kuni pätsikestel on kuldne koorik. Tõsta majapidamispaberile, et üleliigne rasv eraldada.
Sega kokku küüslaugukaste. Selleks sega kokku kõik koostisained. Maitsesta lõplikult.
Serveeri pätsikesi koos värske salatiga ja paku juurde küüslaugukastet.