RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: lahtine pirukas kuumsuitsuforelli ja pastinaagiga Jaga

See pirukas sobib vist küll ükskõik milliseks söömaajaks ning samuti argisemaks või pidusemaks puhuks. Et pühadeeelne aeg ongi kaootilisema iseloomuga, siis tasub teadupärast olla küpsetusvalmis. Pista pirukas ahju ja võid südamerahuga jah öelda kasvõi ootamatule talvepiknikule.

Kaheksale

Pirukapõhi:

  • 2,5 dl jahu
  • 1,5 dl täistera kaerajahu
  • 1 tl soola
  • 100 g külma võid
  • 100 g hapukoort 20%
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

  • 150 g kuumsuitsuforelli fileed
  • 2 pastinaaki
  • 10 cm jupp porru alumist heledamat osa
  • 4 muna
  • 2,5 dl köögikoort 20%
  • 2 sl hakitud värsket tilli
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • soola, pipart
  • 1 sl väiksemaid kappareid või u 6 suuremat
  • Veidi võid või õli praadimiseks

Sega köögikombaini abil kokku eelnevalt hakitud külm või ja ülejäänud taina koostisosad või haki koostisosad noa abil peeneks ning vormi käsitsi ühtlaseks tainapalliks. Rulli tainas u 0,5 cm paksuselt lahti ning vooderda sellega u 22 cm läbimõõduga pirukavorm. Torgi kahvliga põhi kergelt auguliseks, et see paremini läbi küpseks.

Poolita porru pikkupidi ja lõika õhemateks poolviiludeks. Koori pastinaagid ja riivi jämeda riiviga või tõmba köögiviljakoorija abil pikkadeks õhukesteks ribadeks. Kuumuta pannil rasvaine ning selles porruviilud ning soolaga kergelt maitsestatud pastinaak keskmisel kuumusel 7-10  minuti jooksul, kuni pastinaak on veidi pehmenenud. Lase köögiviljadel veidi jahtuda. Klopi eraldi nõus kokku munad, koor ja sinep. Maitsesta segu soola-pipraga ning lisa hakitud till. Tõsta köögiviljad tainale, lisa forellitükid ja vala peale kooresegu. Suska peale kapparid ning küpseta 180-kraadise ahju alumisel siinil 25-30 minutit või kuni täidis on hüübinud ja kergelt jumekas. Lase enne serveerimist ja lahti lõikamist vähemalt 30 minutit jahtuda ja täiendavalt taheneda. Sobib hästi ka külmalt serveerimiseks.

Retsept: Britt Paju