RETSEPT

Praetud marineeritud räimed Jaga

Elagu rahvuskala! Praetud ja seejärel marineeritud räimed on puhas Eesti toidu klassika, paljudele tuttav ja palavalt armastatud amps juba lapsepõlvest. Marineeritud räimed sobivad suurepäraselt ka peolauale, näiteks vabariigi aastapäeva tähistamiseks või karbikesega matkale või piknikule kaasa võtmiseks.Ilusaid värskeid räimi pakutakse turu Kalasaalis ja marineeritud räimede kohustuslikku kaaslast, ehedat juuretisega rukkileiba, saab Muhu Pagari müügikioskist.Arvesta, et räimed peavad öö läbi enne söömist maitsestuma, nii et alusta valmistamist eelneval päeval.


Koostisosad:
500-600 g puhastatud räimi (räimerümpasid) või 1 kg värskeid terveid räimi, mis tuleb ise ära puhastada*
u 2 dl nisujahu
2 muna
1 tl soola
praadimiseks rapsiõli
Marinaad:
1 l vett
2 sibulat
2 porgandit
10 tera musta pipart
10 vürtsitera
4-5 loorberilehte
1-1,5 sl soola
3 sl suhkrut
2 sl 30% äädikat


Valmistamine:
Klopi ühes kausis või supitaldrikus kahti munad. Teise vala jahu, mis sega soolaga. Kuumuta pannil õli. Kasta kalad ükshaaval esmalt munasse, siis püherda kergelt jahus. Prae kalad keskmise kuumusega pannil mõlemalt küljelt kuldseks. Selleks kulub umbes 5 minutit ühelt, 5 teiselt poolt. Tõsta kaussi jahtuma.Marinaadi jaoks poolita sibulad, lõika poolikud õhukesteks viiludeks. Lõika porgand ratasteks. Vala potti vesi, tõsta sisse sibula- ja porganditükid ja kõik maitseained (aga mitte äädikas, see läheb lõpus). Kuumuta keema ja keeda paar minutit, kuni porgand õige natuke pehmeneb. Lõpuks lisa äädikas ja tõsta pott kuumalt pliidilt ära. Maitse nüüd marinaadi ettevaatlikult. Võib olla, et soovid maitset natuke tuunida. Soola, suhkru ja äädika kogused on ligikaudsed, sest supilusikad juba on nii erinevate suurustega, maitse-eelistused varieeruvad jne. Ühesõnaga, maitse ja timmi ise paika! Maitse peaks olema hapukasmagus, samas ka soola peab tunda olema. Tuleta meelde parimaid marineeritud räimi, mida eales maitsnud oled ja katsu oma marinaadil saavutada enam-vähem sama mekk.
Lase marinaadil enne kaladele valamist jahtuda, liiga kuum marinaad võib muuta niigi õrnad räimed liiga pehmeks või hoopis lagundada. Vala marinaad räimedele nii, et kalad täielikult kaetud. Tõsta külmkappi maitsestuma ja söö järgmisel päeval. Marineeritud räimed säilivad külmkapis marinaadiga kaetult umbes 5 päeva.

*Lõika pea ära, esmase sisselõikega selja poolt- nii tuleb noaga tõmmates välja ka sisikond. Võib lõigata ka pea eraldi ja siis kõhuserv kõht lahti, sisikond välja. Mõned lõikavad ka saba ära, aga see pole tegelikult vajalik. Puhastamisega kaob kaalust natuke vähem, kui pool. Nii et kui sul on 1 kg värsket puhastamata räime, jääb peale puhastamist sellest järgi 500-600 g.


Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover

.