RETSEPT

Suupistesaiad noore põldoatambiga Jaga

Igal suvel jõuab lõpuks kätte see aeg, mil peenrad ja turuletid mattuvad värske kodumaise kraami alla. Esimesed turritavad-torkivad kurgid, õhetavroosad tomatid, pirakatesse kauntesse end peitnud põldoad või saledat joont hoidvad aedoad või ka neoonrohelised noore kapsa pead või siis peopessa mahtuvad õrna ihuga lillkapsapead. Mõnus aeg! Kõik maitseb suvemagusalt ja hõrgult. Just selliselt, mida hiljem talvel härdusega meenutad. Tasub nautida ja maitseid talletada. Turule minnes korv käevangu haarata ja kõike head ja hõrku sinna sättida ning mitte end tagasi hoida. Noored põldoad on väga maitsvad ja hõrgud suutäied, mida saab nii salatisse sättida või siis ka tambiks teha, mida saab sättida röstitud leivale või saiale. Nokitsemist natuke.

Suupistesaiad noore põldoatambiga

Neljale

Neli viilu Lapi leiba või röstsaia

Serveerimiseks veidi fetajuustu, kitsejuustu või ka parmesanilaaste

Põldoatamp:

2-3 dl kestadest puhastatud põldube

2-3 sl röstitud päevalilleseemneid

2-3 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt, peeneks hakituna

Paar oksa värsket tilli

Soola ja pipart

Esmalt alusta ubade blanšeerimisest. Selleks võta oad kauntest välja ning aseta soolaga maitsestatud keevasse vette kema umbes viieks minutiks. Kurna siis oad ja jahuta kiirelt jääkülmas vees. Niimoodi jääb alles ubade erkroheline värvus. Eralda igalt oalt teda ümbritsev hallikas kest. Seda tegevust nimetatakse ubade lüdimiseks. Seega, lüdi oad. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Hauta minuti-paari jooksul küüslauku õli sees, kuid väldi pruunistamist. Lisa pannile tükeldatud jämedalt hakitud päevalilleseemned ja oad. Maitsesta soola ja pipraga ja hauta kiirelt läbi. Jahuta veidi ja kalla saadud segu purustajasse. Lisa värske till. Töötle kõik peeneks, kuid mitte päris püreeks. Kergelt tükiline tulemus jääb palju mõnusam. Võid seda teha ka kahvliseljaga vajutades. Kui segu tundub liiga kuiv, lisa veidi oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.

Serveerides lisa veel veidi oliiviõli. Seda määret sobib hästi sättida krõbeleibadele, näkileibadele, võileibadele (näiteks graavilõhega on väga maitsev) või endale meelepärasesse kooslusesse. Sobib hästi ka valge kala juurde lisandiks pakkuda. Suupisteleibadele sättides lisa veel fetajuustu või kitsejuustu, mis selle oatambiga imehästi sobib.


Fotod ja retsept: Tuuli Mathisen