RETSEPT

Tagurpidi ploomikook Jaga

12 lõiku

Ploomiuputus tuleb enda kasuks pöörata! Tagurpidi ploomikook valmib alates taigna segamisest kuni lauale tõstmiseni vaid tunnikesega ja koos jäätise või vanillikastmega viib lihtsalt keele alla. Mõnus kooslus hapukatest ploomidest ja magusast taignast! See kook saab imehea ka pirnide või õuntega, mille sekka võib puistada veel jõhvikaid või pohli.

Koostisosad:

Ploomikiht:
50 g võid 
50 g Demerara või muud pruuni suhkrut
800 g ploome

Taigen:
150 g suhkrut
2 L suuruses muna
185 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g sulatatud ja jahutatud võid
vormi määrimiseks võid  
serveerimiseks jäätist või vanillikastet

Valmistamine:
Poolita ploomid, eemalda kivid. Määri u 22 cm läbimõõduga koogivorm (NB! mitte lahtikäiv) seest võiga. Lõika küpsetuspaberist välja põhja suurune ketas ja vajuta vormi põhja. Sulata 50 g võid ja vala vormi küpsetuspaberile. Puista peale 50 g pruuni suhkrut. Lao peale ploomid, tihedasti üksteise kõrval, ühe kihina, lõikepool all.
Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Edasi segades (kas lusikaga või mikseri madalal kiirusel) sega hulka vaheldumisi küpsetuspulbriga segatud jahu ja sulavõi. Vala tainas ploomidele, silu pealt siledaks. Küpseta 180 kraadises ahjus 35-40 minutit. testi taigna küpsust puutikuga- kui see puhtalt koogist välja tuleb, ongi valmis! Tõsta kook ahjust ja lase 10 minutit taheneda. Tõsta koogivormile suurem taldrik ja pööra kook sellele tagurpidi ümber. 

Retsept ja pildid: Mari-Liis Ilover
Vaata lisaks